mandag 3. januar 2011

Fjorårets gullsaker på bloggen

DEN SISTE BJØRVIKING: Olaf Berge, 74, er trolig en av de aller siste Bjørvikinger. Vi møtte ham på Harald Hårdrådes plass i påsken 2010. Han ville gjerne snakke om gamle dager, for eksempel om hockeylaget på Gamlebyen skole. Men han ville ikke bli tatt bilde av, og han ville ikke være med ned i Bjørvika og lete etter rester av blokka der han vokste opp, i Rostockergata.. Her står han rett utenfor bildekanten til venstre..(Alle fotos: Bjørn Bratten)


Den siste Bjørviking på toppen av pallen

En usynlig mann, Olaf Berge fra Ulsrud, opprinnelig fra Rostockergata, tar gullplassen på vår uhøytidelige liste over fjorårets reportasjer og kommentarer på Østkantliv..


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Du ville kanskje trodd at med våre hyppige lister med Lesernes Dom, om det er ukas mest leste eller tidenes mest leste sak på bloggen, så skulle dette ta vare på listebehovet vårt på Østkantliv-bloggen. Men slik er det ikke. Vi kjenner også et behov her i redaksjonen for å utnevne våre egne favoritter. 
Først og fremst fordi noen av våre beste saker kan forsvinne i mengden, eller kanskje fare ubemerket forbi på grunn av at de er dårlig illustrert eller dårlig markedsført på annen måte. En annen sak er at begrepet lesernes dom ikke nødvendigvis er helt og holdent det det gir seg ut for å være. 
Eller sagt på en annen måte: "Leserne" kan være tilfeldige sidevisninger fra f.eks. Google som bare handler om det vi kan kalle forbipasserende søk. Det kan også være snakk om bransjeorganisasjoner eller andre som med mer eller mindre automatiske søk kan trekke opp sidevisningene i spesielle retninger. Dette tror vi gjelder for eksempel for kommunale institusjoner som Plan- og Bygningsetaten som åpenbart besørger mye visninger på utbyggings-historiene våre fra Bjørvika. Det handler også om et nettsted med det pussige navnet Skyscrapercity.com som har vist stor interesse for våre mange bilder fra utbyggingen i Bjørvika. 
En rekke viktige saker, for eksempel om Munch-museet, er ikke kommet tilstrekkelig i betraktning i statistikkene våre. Med dette i tankene har vi her i redaksjonen i denne nyttårsrankingen delvis nedgradert utbyggingshistoriene i vår gull-oversikt, og satset på et bredere journalistisk tilfang. Nå skylder vi å si at disse "forbipasserende søk" jo ikke er noe problem - det er bare sånt som synes godt når man befinner seg på et lavt antall klikk, som her hos oss på vår eksperiment-blogg..
Dermed blir listen over fjorårets gullsaker på Østkantliv-bloggen, juryert av vår smule redaksjon, seende slik ut (Det er selvfølgelig tillatt å gi sin mening til kjenne i kommentarspalten..!):

Reportasjer/kommentarer trykket i året 2010, eller eldre historier som er blitt vesentlig oppdatert i fjor:


Jakten på Rostockergata og Olaf, den siste Bjørviking, som vokste opp i en blokk med seksti familier og melkebutikk og kolonial nettopp i Rostockergata i Bjørvika, endte i det svære barcodehølet som langsomt fylles opp med funkisblokker. Men Olaf sjøl ville ikke være med. – Det er ikke noe å se i Bjørvika i dag, sa Olaf.

Jeg tror på en halv million besøkende årlig i det nye Munch-museet i Bjørvika, potensialet er kanskje en million. Det sier nyansatt direktør på Munch-museet, Stein Olav Henrichsen. Sal 1 ved museet var fortsatt stengt ved årsskiftet etter at 11 av Munchs kjente verker, deriblant Skrik og Madonna, måtte flyttes i sikkerhet i magasiner i kjelleren i kuldeperioden før jul.

3) Beretningen om et varslet overgrep (6.desember 2008 – 31.desember 2010)
Når en rekke med 17-18 etasjers høyblokker langsomt begynner å tette igjen utsikten til sjøen for store deler av østkanten går det opp for oss: Vi er lurt, igjen!

Vi tar ikke til takke med hva som helst, sier fungerende sjef på Munch-museet på Tøyen, Magne Bruteig. Vi stiller knallharde krav for at det nye Munch-museet skal bli et velfungerende museum for formålet, sier Bruteig, som mener mange ansatte vil ha et nytt museum, siden mye ikke fungerer optimalt der de er i dag..

5) Gamlebyen Ring (4.oktober/ 2.november/ 26.november , på tredje plass i vår rating over tidenes mest leste sak på bloggen.)
En Facebook-gruppe som har fått stor oppmerksomhet på nettet foreslår at den nye trikkelinjen som skal gå gjennom Dronning Eufemias gate i nye Bjørvika skal gå i ring rundt Gamlebyen i stedet for tvers gjennom. Ap og SV har bestemt seg for å gå inn for den nye traseen i bystyret.

6) Vikingskipene lar vente på seg.. (10.oktober)

7) Munchs dødsmaske blir grovbrød.. (13.desember)

8) Ekebergtrollet kan bli sinna (11.mai)

9) Amanda – fryktløs på operaen (13.september)

10) Tidenes nr. 2: Frank Høifødts Munch-omvisning (17.mai)

Byrådet puser med de Munch-ansatte (21.september); Tidenes Nr. 1: Norges nye finanssentrum (6.mai); Ny giv for Tøyen-senteret (2.desember); Smalblokka i Bjørvika, (3.desember); Arne Borring, kunstmaler (2.mai); Marit Krogh har skapt Obama (18.mai)Restaurant-spalten: Historien om O (13.november); Jubelår for jazzpianisten Einar ”Pastorn” Iversen (11.november).


Finn mer i ARKIV eller i BLOGGARKIVET nederst i høyre spalte

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar