lørdag 6. desember 2008

Bjørvika: Beretningen om et varslet overgrep


SUKRET PILLE: Når høyblokkene begynner å tette igjen utsikten er det ikke sikkert det blir en formildende omstendighet at de ser ut som de er hentet inn fra en fjong hovedstad på kontinentet... (Alle fotos: Bjørn Bratten)


Beretningen om et
varslet overgrep


 

Når en rekke med 17-18 etasjers høyblokker nå langsomt begynner å tette igjen utsikten til sjøen for store deler av østkanten går det opp for oss: Vi er lurt, igjen!


(Oppdatert 7.mai
og 31.desember 2010)
BARCODEN: 1.januar 2011


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Beslutningen om å gjennomføre den massivt ambisiøse Bjørvika-utbyggingen, tenkt ut og planlagt gjennom en ekstrem økonomisk oppgangsperiode, er et overgrep mot lokalsamfunnene i Bjørvikas nærhet. Det er det mange som har ment en stund, helt siden mars 2008 da en SV'er fra St.Hanshaugen stemte med høyresida for barcoden i bystyret..  Et overgrep ikke i fysisk forstand, men på den måten at tradisjonelle, demokratiske grep, som en byutvikling styrt av folkevalgte organer, er satt til side av en liten gruppe mennesker som utenfor demokratiske spilleregler har fått tilgang til eiendommer av svimlende verdi, eiendommer som i utgangspunktet tilhørte fellesskapet.

 1.JANUAR 2011: 

LKP-bygget i bakgrunnen, 
galgen til hengebrua i 
forgrunnen. I mellom- 
rommet skal DeLoitte-
blokka, tidligere Snøhetta-
blokka, bygges, 
med byggestart en 
gang på nyåret..

Her på bloggen har vi fått en tydeliggjøring av dette fenomenet gjennom intervjuet med Hav Eiendom-styreleder Bernt Stilluf Karlsen som sier rett ut at han synes en måneds folkevalgt saksbehandling av Lambda (det nye Munch-museet) ville være i meste laget.. Menneskene på Grønland og Gamlebyen, Grünerløkka, Tøyen, ja, selv østkantens smått fornemme høydedrag, Kampen, er opprørt, for selv på Kampen vil den klassiske sjøutsikten over indre Oslofjord bli borte når de sju-åtte blokkene står opp av gjørma. I de lavere liggende områdene blir de livgivende strålene fra sola fraværende i flere måneder. Det blir som å flytte inn i den innerste, bortgjemte dal. Bare med bedre servering..
 1.JANUAR 2011:

I forgrunnen den 
forseglete plattingen 
der Snøhetta/DeLoitte-
blokka skal bygges, 
bak den enorme Visma-
blokka..

Velgerne på østkanten vil huske det lenge: Eiendomsbesitterne i de tidligere statlige og kommunale bedriftene NSB og Havnevesenet, hånd i hånd med banker og kredittinstitusjoner, har tatt seg til rette fordi myndighetene og de folkevalgte har latt dem gjøre det. Foreløpig vinner vårt svartsyn på Bjørvika og kapitalistenes herjinger liten, eller rettere sagt, ingen, gjenklang i den store offentlighet, for ikke å si media.
 Ingen er interessert. Men det vil forandre seg etter hvert som det atten etasjers høye KLP-bygget nå er innflyttet, det enorme Visma-bygget er klart, når DnBNOR-blokkene og det vi kaller Smal-blokka er oppe i full høyde om et drøyt års tid, Snøhetta-blokka likevel blir bygget og blir DeLoitte-blokka, som skal romme verdens største revisjonsfirma. Da vil vi se en kompakt mur mot sjøen av like høye blokker, bare fliset litt opp her og der, som en forsiktig innrømmelse..
1.JANUAR 2011: Hengebrua, kanskje klar i april..
Foreløpig er fotgjengerovergangen over jernbanesporene fra Grønland til Bjørvika ett år forsinket på grunn av innstillingen av Snøhetta-blokka. Utbyggerne klager over kommunens somling med godkjenning av Opera-allmenningen, plassen mellom Oslo S og operaen. Og byråd og utbyggere klager i kor over riksantikvarens høyst betimelige forsøk på å bremse den verste utbyggingsfeberen innerst i Bispevika/Kongshavn. Følg med. Det er spennende tider.


Finn mer under BJØRVIKA

1 kommentar:

  1. Istedenfor å fokusere på alt ''det negative'' kan dere ikke se objektivt på saken. For måten dere legger frem deres sak på en utrolig trangsynt måte. Ikke rart ingen interessere seg for deres stemme.

    SvarSlett