tirsdag 21. september 2010

Byrådet puser med de Munch-ansatte


FOR SEINT?: Byrådet puser med de Munch-ansatte etter at Lambda-motstanderne ladet de tunge kanonene i forrige uke. 2.7 milliarder kroner er nå avsatt til Lambda og Deichmanske.. (Ill.: Hav Eiendom og Bjørn Bratten)



Lambdamotstanderne 
ladet de tunge kanonene

En professor-tett delegasjon med Lambda-motstandere dukket opp på byrådslederens kontor. Ei uke seinere kom det løfter om 47 millioner kroner til "det gamle" Munch-museet..

(Oppdatert 28.september klokka 0915 og 30.september klokka 0950))

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv 


Professorene Francis Sejersted, Rune Slagstad, Erling Sigvard Skaug, daglig leder i Oslo Byes vel, Jan Sigurd Østberg, og tidligere leder av Park- og Idrettsetaten i Oslo kommune, Ida Børresen. Det var en prestisjetung delegasjon som troppet opp på parketten hos byrådslederen i rådhuset den 20. september.

Ei uke etterpå, mandag 27.september, troppet en tilsvarende tung byrådsdelegasjon opp på Munch-museet for å fortelle at byrådet vil gi 47 millioner kroner mer til museet i neste fireårsperiode. Det meste av økningen går til nødkonservering, ifølge Aftenposten.

- Dette er kjærkomne penger. Vi tyner konservering ut av hver femtiøring, forteller konserveringsleder Mette Havrevold. 
Det er ingen hemmelighet at de ansatte på Munch-museet i årevis nå har krevd en mer romslig bevilgningspolitikk fra byrådets side. Mange mener at sulteforingen av Munch-museet er mye av årsaken til at de Munch-ansatte har vært lette å be når det gjelder flyttingen av museet til Lambda og Bjørvika. 

På grunn av denne sulteforingen må flere hundre av Edvard Munchs malerier nødkonserveres før de kan flyttes til nytt museum i Bjørvika. Nødkonservering går stort sett ut på å feste løs maling på maleriene. Det antas at 200-300 av maleriene på Munch-museet skal sjekkes før flyttingen i 2014.

Men de 47 millionene var bare begynnelsen. Enda noen dager seinere ble det klart at over halvparten av investeringene  som går til kultur, byutvikling og friluftsliv i det nye Oslo-budsjettet de neste fire åra, 1.49 milliarder kroner, går til de nye kulturinstitusjonene i Bjørvika, Munch-museet og Deichmanske. Inklusive tidligere bevilgninger er den samlede summen som er avsatt til disse to institusjonene 2.695 milliarder kroner.

Professor-delegasjonen på byrådslederens kontor i forrige uke argumenterte med at det ikke var for seint å snu i flyttesaken.
Under møtet minnet Francis Sejersted om at så seint som i 2006 ville et enstemmig bystyre fortsette utbyggingen av Munch-museet på Tøyen. 

- Vi har følelsen av at flyttingen er et hastverksprosjekt på mange måter, og også sløsing med penger. Tøyen er et ideelt sted for museet. I dette unike sentrumsområdet er det gode utviklingsmuligheter og lett atkomst, mente Sejersted.
Professor Rune Slagstad mente at det ikke kunne være noen god idé å bygge et museum med lagringsbehov og konserveringsoppgaver i vannkanten.
- Dersom vannstanden blir høyere som følge av økologiske endringer, kan museet bli nødt til å flytte. Dessuten finnes ingen utvidelsesmuligheter for museet på Oaulsen-kaia, mente Slagstad.

Første fremstøt

Professor-delegasjonens fremmøte hos byrådslederen er det første organiserte fremstøtet mot flyttingen av Munch-museet  som er blitt registrert av noe riksdekkende medium såvidt vi kan se, men som vi alle vet her i Oslo øst er det ikke det eneste. Aftenposten bemerker at det er bred mobilisering i øst og vest i Oslo mot flyttingen av Munch-museet og at motstanden støttes av kjente aktører fra kulturlivet, Tøyen beboerforening, Gamlebyen beboerforening, Tøyen Nedre Kampen Vel, Grønland beboerforening, Redd Bjørvika-aksjonen, Byens fornyelse og Oslo Byes Vels 2700 medlemmer.

Her er noen av motstandernes argumenter mot flytting av Munch-museet:
  • Da Munch-museet åpnet på Tøyen i 1963 fikk Edvard Munchs kunst et varig hjem i et område der kunstneren selv vokste opp.
  • Plasseringen av museet på Tøyen var en kulturpolitisk beslutning om å spre kulturinstitusjonene i byen.
  • Bystyrets enstemmige vedtak i 2005 om å vurdere utvidelse på Tøyen var i samsvar med nevnte intensjoner.
  • Utvidelse og modernisering av museet var i god gjenge i 2006.
  • Etter valget i 2007 begynte bystyret nok en gang å drøfte flytting.
  • Beslutningen om flytting i 2009 var resultat av en hastverkspreget og ensidig prosess. Den kan ha vært påvirket av Statens kupplignende kjøp av Vestbane-tomten for å bygge Nasjonalmuseet der.
  • Nytt bygg på Paulsen-kaia kan bli dobbelt så dyrt som anslaget for Tøyen-alternativet. På den smale Paulsen-kaia er det ingen utvidelsesmuligheter, bare i sjøen og i luften.

Finn mer i lenkekjeden under BJØRVIKA og BYDELENE 

1 kommentar:

  1. Støtt underskriftskampanjen mot flytting av Munch-museet La Munch-museet bli på Tøyen - Underskriftskampanje
    Det er IKKe for sent å snu i Munch-saken, politikerne er på glid!

    SvarSlett