tirsdag 12. januar 2010

Gullsakene fra gullåret


GULL TIL MØR- KETS FYRSTE: Styreleder i Hav Eiendom, Bernt Stilluf Karlsen, stikker av med første- plassen i Østkant- livs kåring. Med en boligblokk på Las Palmas som en god nummer to.. 


(Foto: Bjørn Bratten)

Her er gullsakene fra Østkantliv:


Gullåret som ikke skulle vært noe gullår..


BOLIGBLOKK: En god nummer to.. Foto: Herreros Arquitectos

Det var året etter at verden oppdaget at det var et tak på himmelen og at ingen trær vokste så høyt, altså til himmels. Det som alle på slutten av 2008 fryktet skulle bli et nedtursår, ble en opptur. Takket være lave renter, og mindre arbeidsledighet her hjemme. I 2009 fortsatte bare trærne å vokse inn i himmelen.
Vår lille ranking over gullsakene på bloggen, det meste med tilknytning til utviklingen i Bjørvika, viser ikke bare at vi henger i her på bloggen, men blir også en talende påminnelse av hvor sinnssykt fort utviklingen skjer i Bjørvika. Stikk i strid med uttalelsene til gullvinner Bernt Stilluf Karlsen(se nedenfor).
Så kom en spion inn fra kulda og ble Riksantikvar og alt ble annerledes. Til og med mediene begynte å interessere seg for Bjørvika-utbyggingen, Lambda og reguleringsplaner. Det som Østkantliv holdt på med for ett år siden, og vel så det, kom på trykk nesten ordrett i andre medier. Dermed oppsto det et behov for å synliggjøre alt vi har liggende på våre evigvarende bloggsider.
Her er gullsakene fra det gullåret som altså ikke skulle vært noe gullår.
For å holde orden på begrepene er det redaktøren som står for kåringen av saker. At det er han som har skrevet de fleste av sakene, og han dermed må kunne sies å være svært inhabil, det lar vi fare.
 Slik er det nå en gang i små kulturer som den norske, inhabilitet er en del av kjøkkeninnredningen..

Årets reportasje:
1.
- Alle mener det går for fort, men det gjør ikke det..
Hav Eiendom-styreleder Bernt Stilluf Karlsen, i sin tid en miljøvennlig formann i Bergen Unge Venstre, synes en måneds behandlingstid for de folkevalgte i tidenes største kulturbyggsak etter operaen er i meste laget..
(Intervju i forbindelse med utstillings-åpningen for Munch-Stenersen-kandidatene 12.mars)


2.
- Nærmest litt patetisk, sier arkitekt Didrik Hvoslef-Eide.


Arkitekt Didrik Hvoslef-Eide sier til Østkantliv at han oppfatter det som nærmest litt patetisk at man, når man inviterer arkitekter til å komme med et originalt og spektakulært verk, aksepterer at det skal finnes en boligblokk i Las Palmas med  nesten de samme karakteristiske kjennetegn. (Intervju her på bloggen 20.april i fjor, gjentatt på NRK Østlandssendingen 13.januar 2010 - uten sitat..)

3.
Bjørvika-utbyggerne frykter ikke krisa. Nå hopper de over Snøhetta-blokka.


Østkantliv melder at den såkalte Snøhetta-blokka i Bjørvika foreløpig blir lagt på is. Historien kom på trykk over to sider i Dagens Næringsliv, riktignok uten at de fant grunn til å sitere bloggen. Fortsatt ett år etter er det ikke funnet leietakere til denne blokken. (Trykket på Østkantliv før jul 2008)
4.
Jørn Holme er vår mann!

Husk, det er bare to år til kommunevalget, skrev vi her på bloggen i august. Tanken var at de folkevalgte skulle angre seg. Nå er vi kanskje bønnhørt. På en litt annen måte enn vi hadde tenkt.. (Den tidligere PST-sjefen, nå Riksantikvar, setter ned foten 24.november..!)

5.
De folkevalgte graver sin egen grav?Juryens førstevalg i forslaget til nytt Munch-museum er et mareritt, skrev vi i mars i fjor. Det falt oss ikke inn at det desperate førstevalget skulle vise seg å være så vanskelig å komme utenom for de folkevalgte. (Lambda ble vedtatt i bystyret 27. august.)


6.
Mirakelet på Tøyen.
Nå skinner det fra vinduene til baker Nordby igjen. Her sitter plutselig ved sidebordet Frode med de runde brillene og forteller at han har løpt på nakne gutteføtter i gata som gikk forbi utenfor her lenge før noen hadde tenkt på å begynne å stablemurstein her. (Reportasje på bloggen etter nyåpningen før jul).

7.
Inge Knudsen (34), kulturformidler, Smestad:

- Jeg er i utgangspunktet positiv til at Munch-museet blir flyttet, selv om jeg ser at det ikke er noen enkel avgjørelse. Men jeg liker ikke dette bygget som juryen har falt for, jeg synes det er for høyt og monumentalt, og så ser det litt ut som styrehuset på et skip, eller brua på danskebåten. (Nettmøte på Café Edvard Munch 28.mars)

8.
Homsefrykt, - eller bare dovenskap?
En uhøytidelig test viser at nesten hundre prosent av de mannlige badende sitter med buksa på i badstua på Tøyenbadet. Men det er for lengst slutt med felles badstu for begge kjønn på offentlige bad. Så hva skjer? (Reportasje på bloggen 20. september.)

9.
Når klokkene ikke ringer for deg..

Vi har ikke lyst til å fremstå som grinete. Så vi har lenge nølt med å komme ut med dette. Men med Birken-reportasjene i avisene har trøkket lettet. (Reportasje om det vi kalte bjellesaken på bloggen 30.august)

10.
Nå reises galgene!
Ferden til Bjørvika fra Grønland og Gamlebyen, over 200 meter med jernbanespor, blir ikke en tur for pyser og folk med høydeskrekk. På forsommeren skal vi kunne ta fotgjengerbrua i bruk. Dermed vil vi alle kunne få en litt mer direkte kontakt med utbyggingskaoset i Bjørvika. (Reportasje på bloggen 17.september. PS. 28.januar i 2010 forandret situasjonen seg..)


Finn mer i BLOGGARKIVET og i ARKIV

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar