torsdag 28. januar 2010

Bjørvika: LuftslottetLUFT-
SLOTTET:

Den såkalte
Snøhetta-
blokka ble
lagt på is
for halvannet
år siden.
Den vil kanskje
aldri bli bygd.
Det skaper
problemer for bl.a. gangbrua over jernbanen
.. Nå henger den foreløpig og dingler - sju meter
over banelegemet, der trafikken går på sitt
vanlige skjeive vis...

(Ill.: Oslo S Utvikling.
Foto: Bjørn Bratten)Luftslottet som skapte problemer..Gangbrua over jernbanen fra Grønland til Bjørvika blir et provisorium på ubestemt tid på grunn av Snøhetta-blokka som kanskje aldri blir bygd..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Nå starter problemene i Bjørvika-utbyggingen. Foreløpig gjelder det den snart ferdigbygde gangbrua over jernbanen. Det underliggende problemet er den såkalte Snøhetta-blokka, som ble lagt på is for snart halvannet år siden fordi man ikke fikk leietakere til den. Så lenge den ikke er bygd blir det problemer med å få tatt i bruk gangbrua på sørsiden.
Den luftige gangbrua som altså skal løfte oss over jernbanesporene på vei fra Grønland til Bjørvika og gjøre tilgjengeligheten for oss på den gærne sida av jernbanelinja så mye bedre, slik Bjørvika-utbyggerne gjerne uttrykker det, skulle blitt tatt i bruk nå på forsommeren.

Provisorium
Men på grunn av Snøhetta-problemene blir det ett års utsettelse, minst.
Og selv da blir det bare snakk om et provisorium, inntil Snøhetta-blokka blir bygd. Og det kan ta tid.
Visma-blokka som reiser seg med sitt stålskjelett i disse dager på østsida av der gangbrua kommer ned på Bjørvika-siden av jernbanelinjene skal ifølge administrerende direktør Paul E. Lødøen i Oslo S Utvikling være ferdig neste vår.
Verre er det altså med Snøhetta-blokka.
Den ligger på den andre siden av det som kalles Stasjonsallmenningen, og hadde nå vært nærmest ferdig, om planene hadde gått som de skulle da finanskrisa satte inn.

"Klar i markedet"
Denne uka sa Paul Lødøen til Østkantliv at det fortsatt ikke er leietakere til denne blokka.
- Vi vurderer nå om vi skal bygge blokken uansett, men akkurat nå ser det vel ut til at vi venter til vi har én leietaker som vil leie hele blokka. Vi anser at det kan være fordelaktig å ha et leieobjekt liggende klart i markedet, sa Lødøen.

Fagansvarlig arkitekt Sverre Narvestad hos Bjørvika Utvikling, som har ansvaret for byggingen av fotgjengerbrua, fortalte om problemene i formiddag, og mente da at Snøhetta-blokka skulle og måtte bygges. Han ble litt perpleks da vi fortalte hva Lødøen hadde sagt.
En time etter ringte Narvestad tilbake og beklaget:


Beskytte fotgjengerne
- Dessverre er det ett møte jeg ikke har vært med på hvor det er gjort et vedtak som jeg gjerne vil opplyse om: Det som er bestemt nå er at OSU skal bygge den ene veggen til Snøhetta-blokka opp til Stasjonsallmenningen, som jo er bygd opp for å nå opp til fotgjengerbrua.
- Det betyr at det blir et provisorium til Snøhetta eventuelt blir bygd, men slik at man kan ta i bruk gangbrua når Visma-blokka er ferdig neste vår. Men det blir altså gjort slik at fotgjengerne da blir beskyttet mot eventuelle byggearbeider, slik det gjøres andre steder hvor det går fortau forbi byggeplasser, sier Sverre Narvestad.

Finn mer i lenkekjeden under BJØRVIKA

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar