søndag 20. september 2009

Tøyenbadet: Beholder buksa på - også i badstuaHOMSEFRYKT?: Nesten alle sitter med buksa på i badstua på Tøyenbadet. Dessverre kan vi ikke bringe noe bilde fra badstua, så du får nøye deg med et illustrasjonsfoto fra badstuovn-produsenten.. (Fotos: Bjørn Bratten og Tylö)


Homsefrykt,
kultur - eller
bare dovenskap?


En uhøytidelig test viser at nesten hundre prosent av de mannlige badende sitter med buksa på i badstua på Tøyenbadet. Men det er for lengst slutt med felles badstu for begge kjønn på offentlige bad. Så hva skjer?


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv 


TØYENBADET (Østkantliv): En reportasje i Aftenposten for noen uker siden meldte at mange badeland rundt om i landet har startet en ny rutine hvor badevaktene går rundt og passer på at de badende vasker seg grundig før de går i bassenget.
Reportasjen bygget blant annet på at en ny undersøkelse viser at bakterier som de badende bringer med seg, ikke minst fordi de unnlater å vaske seg ordentlig før de går i bassenget, reagerer med klorkjemikaliene i bassenget og gir ekstra forurensing, - og ikke minst en ubehagelig sterk klorlukt i badet.


Avisas reporter hadde blant annet besøkt badet i Asker der badevakten fortalte at mange av de badende jukser med vaskingen. Spesielt var det mye unnasluntring med vaskingen mellom beina, der flest bakterier sitter.
Siden mange ikke tar av seg badebuksa, hverken i dusjen eller i badstua, nytter det ikke mye å vaske buksa utenpå, mente badevakta.


På Tøyenbadet er det ikke noe som tyder på at en lignende aksjon blir innført. Av de 20-30 besøkende i badstua som vi observerte i løpet av to snaut ti minutters besøk i heterommet var det faktisk bare undertegnede som satt uten bukse på.


I dusjen er det fortsatt noen som dusjer uten bukse, men ifølge våre forsiktige observasjoner var det kanskje to-tre av de 20-30 badende som vasket seg ordentlig der det trengs mest.
En mann såpet seg grundig inn utenpå sykkelshortsen før han skylte seg og gikk inn i badstua med håndkledet rundt livet - utenpå sykkelshortsen! - og la seg på en medbrakt jakke på en av avsatsene..


En mann i 40-åra som vi kom i snakk med i garderoben trakk på det da vi spurte ham om det var homsefrykt som var årsak til denne utviklingen.
- Nei, tror du det? Nei, det er vel mer - tja, kultur, de vokser jo ikke opp med å gå rundt nakne slik vi har gjort, svarte denne mannen.
- Nei, og så er det jo også mange etnisk norske, særlig de yngre, som gjør akkurat det samme, sa vi.


Ja, men det er jo bare tull - du går jo blant annet på badet for å bli rein, svarte vår mann, som mintes sin ungdom da han gikk regelmessig på Tøyenbadet - og en av dem han møtte regelmessig var Yucan, legendarisk gatesanger og tidlig medlem av Black-gjengen, nå borte for lengst.
- Nei, vi lærte jo tidlig det der med å vaske oss ordentlig, de følger vel etter. Det er jo bra også, at vi er forskjellige, sa vår mann på badet.


Avdelingsleder Jan Sander i idrettsetaten i Oslo kommune sier til Østkantliv at man vil vurdere å sette i verk tiltak dersom man får tilbakemelding om at dette er et problem.
- Så dere har ikke fått med dere at det har vært litt dårlig med kroppsvasken i badene de siste årene?
- Som sagt, dersom det kommer en tilbakemelding vil vi vurdere å bruke ressurser på dette, men for øyelikket bruker vi vaktpersonalet til andre ting, sier Jan Sander.
- Nå har dere fått en tilbakemelding fra meg?
- Ja, som sagt, vi vil til enhver tid vurdere om vi skal sette i verk tiltak..


Les mer i ARKIV under BYDELENE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar