mandag 2. februar 2009

Bjørvika: Slik blir barcodenGLANS- BILDE - OG VIRKE- LIGHET: Barcoden slik arkitek- tene mener den kommer til å se ut en gang - og slik KLP-bygget, nr. 2 i rekka, ser ut i dag. Klikk to ganger på bildene, så kan du studere detaljene.. (Ill.: Bjørvika Utvikling og foto: Bjørn Bratten)

BRUKSANVISNING FOR
BJØRVIKA-NYBEGYNNERE

Dette bildet (øverst), som vi fikk i dag fra Bjørvika Utvikling, er trolig det nærmeste vi kan håpe på å komme en realistisk illustrasjon av hvordan barcode-blokkene, eller Operakvarteret som det heter nå, blir liggende i Bjørvika, før blokkene faktisk står der i virkeligheten. Skjønt to av blokkene står jo der allerede i dag, og gir en pekepinn.

F
ortsatt er dette fugleperspektiv, vi får altså ikke noe inntrykk av hvordan blokkene sperrer sollyset inne for folk på Grønland og Gamlebyen og stjeler fjordutsikten for store deler av østkanten. Men det vi ser er hvordan denne muren av blokker blir liggende på sørsida av jernbanelinjene, altså mellom byen og Bjørvika. Vi ser også at høydene varierer noe, det vil si høyden er ganske konstant, men det er gjort en del arkitektoniske grep så ikke toppene skal bli så kompakte.

H
vis vi enda en gang, for nye lesere, skal gå igjennom blokkene i detalj, så er det altså den første og laveste, PricewaterhouseCooper-blokka, som vi ser en flik av i høyre bildekant, så videre mot venstre KLP-blokkene, som er to blokker med to forskjellige tårn som begge er 18 etasjer høye, hvorav det første nådde øverste etasje før jul og nå begynner å få fasadekledning (se bildet.)

D
en neste blokka, den som ser ut som den er dekket av høstens blader, eller hva det er, er den blokka som er tegnet av Snøhetta, og som nå blir hoppet over, fordi det ikke har vært mulig foreløpig, sies det, å få den leid ut. Så kommer en pause i rekka der stasjonsallmenningen kommer inn med fotgjengerbrua over sporene, dernest Visma-blokka, som begynner bygging i løpet av vinter eller tidlig vår, fundamentering og pæling gjøres i disse dager.

D
et neste er en boligblokk (eller to..) uten navn, og så kommer en liten flik av den første av de tre svære blokkene som utgjør bankpalasset til DnBNOR, to 17 etasjer høye, en på 14 etasjer.
(Ill.: Bjørvika Utvikling)
..bb
Finn mer i lenkekjeden til høyre under BARCODE

3 kommentarer:

 1. Jammen er det bra du graver!

  Egil

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Å herregud, blir helt gal av denne bloggen. Jeg syntes fjordbyen er bra for Oslo. Se hvordan det gikk med Aker Brygge. Aker Brygge har over 6 millioner besøkende i året. Det er temmelig imponerende når det ikke bor 5 millioner i Norge. Slutt å klag. Fjordbyen vil bli realisert enten du liker det eller ikke. Jeg syntes Operakvarteret er et flott prosjekt som vil pusse opp Oslo utseende, noe som Oslo sårt trenger. Liker du det ikke, kan du flytte bort!

  SvarSlett