søndag 30. august 2009

Kommentar: Bjellesaken

BJELLESAKEN: Grimete, møkkete, lykkelige. Bjelleløse. Gærninger. Nå er det Birken-tid igjen.. (Faksimile: Aftenposten)


Bjellesaken. Eller:


Når klokkene ikke ringer for deg


Vi har ikke lyst til å fremstå som grinete. Så vi har lenge nølt med å komme ut med dette. Men det er sykkelsesong igjen. Og Birken-tid. Da blir det virkelig farlig..!

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Bjellesaken har fått et ansikt. Mange ansikter. Bilder av grimete, møkkete ansikter. Lykkelige, også. Gærninger. Bjelleløse.
De, i hvert fall de av dem som vi møter i Nordmarka, bruker ikke bjelle. Kanskje fordi bjeller er for feiginger? Kan det være noen annen grunn?
Bjeller er femi, tenker jeg de mener. Trenger ikke varsle noen om at de kommer. På veien er det de som er herrer. Sykkel-Herrefolket.
Gærningene er ikke farlige når de er i Birken. Det er før og etter Birken de er farlige. På skogsbilveiene, når barnefamiliene triller sine barnevogner og blåbærspisende småunger jubler over skogens ro, og vi andre litt langsommere bruker skogsbilveiene til våre vandringer. Da kommer de susende. Bremser er også for feiginger.
Noen av dem synes det er moro å snitte oss som går der. Bakfra. Gir en ekstra rus. Følelsen av å være farlig for noen. Jeg har kontroll over min tohjulte, tenker de.
Men det forutsetter at fotgjengeren ikke plutselig skifter kurs, at fotgjengeren er stø på beina, at unger og gamlinger holder seg borte.
De får bruke øra. Kaste seg til siden når vi kommer, tenker de.
Tryggest er det på ulendte stier, men noen ganger kommer de der også. Men da i mindre fart. Smiler unnskyldende til oss. Vet at der har vi nesten like mye makt som dem.
På veien er de oppslukt av rusen farten gir dem, rusen deres egne veltrente kropper på robuste tohjulinger gir dem.
Hvorfor er det ingen som gjør noe med dem? Påbyr dem å bruke bjelle, ta hensyn, som ellers i trafikken. Som da vi vokste opp, vi syklet vel neppe fortere enn ti-femten kilometer i timen, men kom vi bak noen som ikke var klar over at vi kom, brukte vi bjella. Alle hadde bjelle på sykkelen. Like viktig som lys. Selvfølgelig. Nå kommer de i 40-50 og hyler av latter når vi skriker etter dem: Bruk bjelle, for helvete! 
Men det er jo de som har makta. 40-50-åringene. Gærningene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar