torsdag 30. desember 2010

Filmåret 2010: Gullfilmene på bloggen

FISH TANK: Britisk kjøkkenbenk-realisme på det ypperste. I hovedollen som 15 år gamle Mia: Katie Jarvis. (Foto: Filmweb)

Gullfilmene på bloggen

Det kan være interessant å merke seg at alle de tre toppfilmene på vår liste er laget av kvinner. 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

"Dette er britisk kjøkkenbenk-realisme på sitt beste i tradisjonen etter Ken Loach og Mike Leigh og man blir bare lykkelig og ydmyk av å se slike filmer som makter å speile en virkelighet uten å svikte noen av sine karakterer, skrev vi etter premieren på britiske Fish Tank sist vinter. 
Som mange andre anmeldere ga vi den en sekser, og siden, helt inntil for bare ganske få uker siden, har den gått jevnt og trutt på kino. Nå står den på toppen av vår liste over de beste filmene på bloggen i 2010.

På sølvplass finner vi 2010s Oscarvinner – Kathryn Bigelows Irak-krigsfilm The Hurt Locker (bildet til høyre), som knuste Bigelows eksmann, James Camerons Avatar i Oscar-racet: Bigelows The Hurt Locker stakk av med hele seks Oscars, mens Avatar, som var skyhøy favoritt og var i ferd med å knuse Camerons egen publikums-rekord fra Titanic-suksessen, måtte nøye seg med tre Oscar-statuetter.
Også her på vår lille prisliste må Cameron se seg slått av eksen – til tross for strålende omtale både på bloggen og andre steder må Camerons leksak finne seg i å bli straffet av Bigelows innsiktsfulle krigsalvor – Avatar ender på en beskjeden femteplass i vår høyst uhøytidelige ranking.

Cameron vil nok for alltid bli husket i filmhistorien for dette lekfulle bidraget til 3D-gjennom- bruddet, men historien i Avatar er jo mildt sagt forvirrende – og motsetningsfull.
På bronseplassen er det den rykende ferske sosialrealistiske Skyggesiden (bildet over), svenske Pernilla Augusts debut som spillefilmregissør, som seiler opp fra ingensteds med en inntrengende – og svært velgjort - film om en finsk innvandrerfamilie til Sverige som går i oppløsning i et hav av alkohol. På et tidspunkt frykter vi at det hele skal tippe over i et pinefullt melodrama, men regissør August tar seg fint inn og lander på begge beina, heter det i anmeldelsen.
For den som er opptatt av sånt kan det være interessant å merke seg at alle de tre toppfilmene på vår liste er laget av kvinner. To av dem er i den såkalte sosialrealistiske filmtradisjonen, den tredje er en krigsfilm.
Her kommer listen:

1) Fish Tank - Regi: Andrea Arnold (Br.) 
Britisk kjøkkebenk-realisme på sitt ypperste..

2) The Hurt Locker – Regi: Kathryn Bigelow (Am.) Kathryn Bigelow graver seg dypt inn i saker som foregår i menns hoder i krig. Godt gjort.

3) Skyggesiden – Regi: Pernilla August (Sv.) 
Noomi Rapace bekrefter sitt ry som en sterk skuespiller..

4) Hjem til jul – Regi: Bent Hamer (No.) 
Det som står fjellstøtt er regi og personinstruksjon..

5) Avatar – Regi: James Cameron (Am.) 
Som å se Peter Pan danse med Tingeling mens Robert Duvall sprer napalm i Paradiset..

6) The Social Network – Regi: David Fincher (Am.) 
Den svimlende avstanden mellom det absolutt trivielle og noen hundre millioner dollar..

7) Nokas - Regi: Erik Skjoldbjærg. (No.) Norsk dokudrama-fest med en sekser på terningen. 

8) Catfish – Regi: Ariel Schulman (Am.) 
Om du tar ett fjes her og ett fjes der så har du snart din egen lille Facebook-familie.. 
9) An Education - Regi: Lone Scherfig (Brit.) Ingen klokker ringer for 16 år gamle Jenny når hun gifter seg med en eldre mann..
10) Et øyeblikks frihet - Regi: Arash T. Riahi (Østerr./Fr.) Kunsten å fange - og spise - en svane..

11. En ganske snill mann (No.) Regi: Hans Petter Moland. 
12. Strengt hemmelig (No.) Regi: Benedicte M. Orvung. 
13. The Karate Kid (Am.) Regi: Harald Zwart. 
14. Gazas Tårer (No.) Regi: Vibeke Løkkeberg


Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar