torsdag 14. januar 2010

Film: Avatar (Am.)

UTOPIA: James Camerons versjon av Peter Pan (Sam Worthington) danser med Tingeling (Zoe Saldana) og ulvene.. (Foto: Filmweb)



Moder Natur knuser US. Army

Regi: James Cameron
Med Sam Worthington, Zoe Saldana,
Sigourney Weaver, Stephen Lang,
Michelle Rodriguez


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

(OPPDATERT 8.mars): James Camerons Avatar fikk bare tre Oscar i nattens Oscar-utdeling. James Camerons ekskone, Kathryn Bigelow, fikk seks, blant annet for beste regi og beste film, for Irak-krigsfilmen The Hurt Locker.



Det er litt som Tingeling og Peter Pan danser med Kevin Kostner og ulvene mens Robert Duvall med sine groteske fascist-maskiner sprer napalm i Paradiset
..



Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


AVATAR: En Peter Pan med pil og bue..

Det er litt som om Peter Pan og Tingeling skulle danse med Kevin Kostner og ulvene, i Kostners klassiker Danser med ulver. Det er en gammel Hollywood-historie, med en vri: Soldat Jake Sully (Sam Worthington), enkel i hodet, men med et hjerte av gull, reiser i imperiets tjeneste for å spre demokratiet og støtte amerikansk næringsliv eller omvendt. Treffer Kjærligheten i form av en sterk og stridbar kvinne (Zoe Saldana) fra en fremmed stamme, faller for Det Enkle, men likevel så komplekse livet, i dette tilfelle et vidunderlig vakkert Utopia, hvor de utvinner et eventyrlig og vidunderlig kostbart og dyrebart jernmalmlignende mineral, som amerikanerne bare må ha. Hvorfor? Fordi de har fortjent det..
Vår helt, som, la oss si det som det er, har gått inn i den fremmede stammen som spion, godt hjulpet av sin uimotståelige soldat-sjarme og sitt ubestridte mot, han er jo tross alt amerikaner og marinejeger, - og noen teknologisk utopiske cyber-maskiner, innser plutselig at han er overløper og forræder. I denne umulige situasjonen, hvor han får en time på seg fra sin overordnede, oberst-fascisten (Stephen Lang), til å overtale de innfødte til å forlate sitt elskede land, tar han saken i egne hender.
Det som Francis Ford Coppola og altså Robert Duvall ("I love the smell of napalm in the morning..") begynte på med sin smule Vietnam-kritikk i Apokalypse Nå! følger James Cameron opp noen tiår seinere med parolen:
Kast ikke napalm i Paradiset! For Naturens hevn, her altså representert ved en overløper fra marinekorpset, hånd i hånd med sine utopiske indianere, blir grusom! Og det skjønner jo alle - en marinejeger i allianse med Moder Natur sjøl, det er en dødelig mix..
Nesten akkurat som i Walt Disneys Snøhvit og de sju dvergene går fuglene og neshornene og villhundene og de aller største dragene til aksjon, organisert som slagkraftige luft- og bakkestyrker, og knuser ondskapen, her representert ved US Army. Yankees Go Home, blir budskapet, og det er unektelig litt uvant i en amerikansk film.
Men det kjennes godt, og det synes publikum også, for denne filmen, i 3D og med tidenes mest overdådige digital-effekter, truer med å slå kassarekordene til Cameron-forgjengeren Titanic.
Heldigvis for det amerikanske forsvarsdepartementet og Hollywoods standing i det president Dwight D. Eisenhower allerede på femtitallet kalte det militærindustrielle kompleks, handler dette om forhold som inntreffer i Utopia, og det fins som kjent ikke. Det gjør ikke heller den oppviglerske marinesoldat Jake Sully, for han overføres til en annen sfære der de svære kampfuglene ikke lenger trengs, for her er det Fred!
Med andre ord, han dør, som det sømmer seg en overløper. Men det viktigste er nok her at han har fått demonstrert hvilke übermenschen amerikanske marinejegere er! Sett en marinejeger på en kjempeøgle så skal du se det blir vei i vellinga..

Les hva andre skriver: Dagbladet (5 på terningen), Aftenposten (5), VG (5), Dagsavisen (6)

Les mer på Filmtoppen, lista over fjorårets toppfilmer på bloggen

Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar