onsdag 17. mars 2010

Film: The Hurt Locker (Am.)


OSCAR-VINNEREN: Bombespesialisten i full mundur i The Hurt Locker. Hva er det som får en mann til å glede seg til denne jobben, spør Kathryn Bigelow. (Foto: Filmweb)


Godt gjort, Bigelow


Kathryn Bigelow graver seg langt inn i sakene som foregår i menns hoder i krig. Godt gjort.Film: The Hurt Locker (Am.)

Regi: Kathryn Bigelow
Med Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Stabssersjant William James’ (Jeremy Renner) forgjenger i bombegruppa i B-kompaniet er nettopp drept av en bombe, utløst av en mann med mobiltelefon i en slakterforretning, når han kommer til avdelingen i Bagdad. Sersjant James er bombe-spesialist, med tidligere erfaring fra blant annet Afghanistan. Utstyrt med en solid polstret bombedress og en svær hjelm med pansret glassvisir klipper han ledninger og uskadeliggjør bomber. Hittil har det gått bra. Han har uskadeliggjort 837 bomber og hver dag kommer det nye bomber.
De som legger ut bombene pønsker stadig ut mer fantasirike anordninger. Strengt tatt er denne virksomheten en slags russisk rulett. Hans overordnede mener han er en villmann, men er imponert. Kollegene i bombegruppa er ikke like begeistret. Hans dristighet setter også kollegenes liv i ekstra fare. Hver dag svever han og de andre i bombegruppa i livsfare med stadig mer utfordrende bombesituasjoner.
Sersjant Sanborn (Anthony Mackie) er mannen som har ansvaret for at James og de andre i bombegruppa ikke tar unødige risker. Han og korporal Eldridge (Brian Geraghty) er ikke kommet til Bagdad for å dø. Men sersjant James er ikke redd. Men når han finner den unge gutten som har solgt ham dårlige DVD-er på gata, drept og arrangert som en bombefelle med magen fullstappet av eksplosiver, blir han forbannet og vil finne de skyldige.
Den erfarne krigs- og actionfilmregissøren Kathryn Bigelows krigsfilm fra Irak vant seks Oscars, for beste film, beste regi, beste manus, til manusforfatter Mark Boal, beste klipp, lyd, og lydklipp. Og den er forlengst utropt til den beste filmen som er laget om krigen i Irak. Så hva er det med Bigelows The Hurt Locker som gjør at Avatar, sci-fi-filmen til eksen til Kathryn Bigelow, James Cameron, måtte se seg slått i Oscar-racet av en kvinne på mennenes hjemmebane, krigsfilmen?
Med alt sitt vidunderlige tekniske hoopla var det vel ganske enkelt slik at Avatar falt igjennom av mangel på alvor. Avatar er en leksak, mens Bigelow graver seg langt inn i de sakene som foregår i menns hoder, i en krig. På høy tid at noen gjør dette ordentlig. Som kvinne, tør vi si, har hun såpass avstand til disse fenomenene at hun kan fortelle om dem uten å miste siktet.
Godt gjort, Bigelow. Og for en gangs skyld, en stor takk til Hollywood-akademiet som har stemt fram denne filmen..


Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar