fredag 12. desember 2008

Østkantfolk: Joronn Dahl

SJOKKERT: Nei, nei, nei, hvad er det de gør.. (Foto: Bjørn Bratten)

Galleristens
sjokk og vantro
Både danskebåten og resten av fjordblikket blir borte for Joronn Dahl og alle andre på østkanten når vi følger linjen fra det halvferdige LKP-bygget (t.h) videre østover.. 

AV BJØRN BRATTEN, Østkantliv
- Nei, nei, nei, hvad er det de gør, sier hun på sitt fortsatt klingende dansk, Joronn Dahl i Galleri Kampen. I nesten tretti år har hun drevet galleriet på kanten av en av østkantens luftigste utsikter, og har daglig kunnet overblikke ikke minst sin kjære danskebåt der nede i mylderet, men i dag er hun rystet.

- Jeg trodde jeg bodde så høyt at ikke utbyggingen i Bjørvika nådde opp, men nå ser jeg det: KLP-bygget som med sitt skjelett viser hvor barcoden skal gå.

Luftig veranda
Vi har klatret opp i topp-etasjen i den tre etasjer høye trebygningen som hennes far, maleren Peer Lorentz Dahl, kjøpte for 400.000 kroner i 1981– nå er det vel verdt 70 millioner, sier galleristen og vet ikke om hun skal le eller gråte. Fra Joronn Dahls luftige veranda kan vi følge linjen østover fra KLP-byggets 18 etasjer (helt til høyre i bildet) og se hvordan de enorme barcode-byggene, de fleste av dem bare en etasje lavere enn KLP-bygget, vil dekke hele fjordblikket fra galleristens veranda.
Og resten av østkanten.

Høyre og Frp
- Vil danskebåten også bli borte? Ja, se der, den vil også bli borte. Den er det eneste man kan finne ut av i rotet der nede. Men nå ser at jeg den svære KLP-blokka rager over alt.
Joronn Dahl har nok i likhet med mange av oss andre på østkanten slått seg til ro med at det umulig kan bli så ille i Bjørvika. Men i dag har hun fått opp øynene for omfanget av utbyggingen i all sin gru, slik undertegnede reporter kan finne på å beskrive det, i all oppriktighet, men uten full og hel objektivitet.
-Men hvordan kunne politikerne gjøre dette? De kunne i hvert fall spurt noen spesialister, eller arkitekter, eller kunstnere, eller andre som har greie på estetikk.
- Husk at det er Høyre og Fremskrittspartiet som styrer byen. De har vel overlevert hele pakka til næringslivet?

Munch-museet
- Ja, det er jo nettopp det. Ellers har jeg vært mer opptatt av flyttingen av Munch-museet. Hva skal de med disse museene der nede i Bjørvika. De blir jo bare mulig å se fra danskebåten, de bygger seg jo ellers ute fra resten av byen!, sier Joronn Dahl, som kan melde om en fin og hektisk gallerihøst på Kampen.
- Det er nesten som det ser ut til at det går bedre her oppe enn nede i byen. På mine siste to utstillinger har jeg solgt 11 og 17 malerier, av henholdsvis Anne Weiglin og Kathleen Lotherington, og det er jo dyre bilder, fra 12000-15000 og opp til 30.000 kroner stykket. Så krisen merker jeg ikke stort til. Men så får vi heller håpe at krisen kan stanse blokkene i Bjørvika. 
Ellers blir det ikke mye til Fjordby for oss på Kampen.
..bb/

Les mer i ØSTKANTFOLK 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar