mandag 29. desember 2008

Bjørvika: Årskavalkade 2008
BARCODE-HØLET: KLP-blokka er først ut i det svære barcode-hølet. Når bryter utbyggingen sammen under vekten av krisa..? (Foto: Bjørn Bratten)

Det året det ble så høyt at ingen ville se!


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Når en rekke med 17-18 etasjers høyblokker nå langsomt begynner å tette igjen utsikten til sjøen for store deler av østkanten går det opp for oss: Vi er lurt, igjen!
Det skrev vi i Bjørvika- kommentaren her på bloggen den sjette desember i år.
Ei uke tidligere, den 27.november, trykket vi nyheten om at Bjørvika-utbyggerne hadde besluttet å hoppe over Snøhetta-blokka i barcoderekka, som er den neste blokka etter KLP-blokka, som hadde nådd full høyde med 18 etasjer nettopp på denne tiden.

Da vi så fikk oppleve at Dagens Nærings liv, etter tips fra under- tegnede, trykket nyheten om at man Hopper over Snøhetta over en hel side (bildet t.v.) i Etter Børs-seksjonen, var det en viktig liten seier for oss på Østkantliv.

Men næringslivsavisa la ikke vekt på utbyggernes utsagn om at man ikke frykter krisa, et poeng som vi gjorde til hovedpoeng.
Det tolket vi som et tegn på at næringslivsavisa ikke har noen tro på at krisa truer Bjørvika-utbyggingen. Eller det kan selvfølgelig være tvert om, hva vet vi. Enkelte ting snakker man ikke om i pent selskap - og i avisene! Det at man må hoppe over allerede blokk nummer tre i barcode-rekka fordi man ikke klarer å leie ut de enorme kontorlokalene, kan godt være et tydelig tegn nettopp på at krisa truer.


AMBISIØST: Fjorden sett fra Ola Narr, åsen rett bak Tøyenbadet. KLP-blokka skimtes til høyre i bildet og antyder høyden på barcoden som i 2012 vil fylle hele dette fjordbildet.. (Foto: Bjørn Bratten)

Vårt poeng her på bloggen er at ingen i norsk offentlighet synes å våge å tro, for ikke å si snakke eller skrive om, at den økonomiske krisa truer nettopp Bjørvika-utbyggingen: Et svært ambisiøst prosjekt, uttenkt midt under en voldsom og hemningsløs oppgangsperiode. 
At ingen medier eller andre synes å være opptatt av hvor ekstrem utbyggingen vil bli for nabobydelene, kan jo mer være et tegn på at svært få journalister og næringslivsledere - og politikere! - er bosatt på denne siden av byen.


Samtidig som vi innser at et sammenbrudd i Bjørvika-utbyggingen vil være en dårlig nyhet for de mange som har sin arbeidsplass der, kan en større moderasjon og tilbakeholdenhet bidra til at prosjektets preg av elefantsyke/stormannsgalskap kan dempes. Dét kan bli til gavn for alle, også naboene på Grønland, i Gamlebyen, på Tøyen, Kampen, ja, på hele østkanten.
For som vi også skrev i kommentaren:
I de lavere liggende områdene (på østkanten) blir sola borte i de fleste av årets måneder. Det blir som å flytte inn i den innerste, dype, bortgjemte dal. Bare med bedre servering..

SJOKKERT: Kampen-gallerist Joronn Dahl som har drevet sitt galleri fra det høye tre etasjers huset på kanten av stupet i over tredve år, ble sjokkert.. (Foto: Bjørn Bratten)

Galleristen på Kampen, Joronn Dahl, som har drevet sitt galleri fra det høye tre etasjers huset på kanten av stupet i over tredve år, ble sjokkert da jeg pekte ut KLP-blokka for henne, slik den ser ut fra hennes veranda, ett av østkantens høyeste punkt.
Mens hun hadde trodd at høyhusene i Bjørvika umulig kunne nå så høyt som til å ødelegge for hennes utsikt, måtte hun nå medgi at hele fjordutsikten hennes, inkludert hennes elskede danskebåt, som hun tar regelmessig for å komme hjem til sitt hjemland for å besøke slekta, blir borte når resten av barcode-rekka, nesten på høyde med KLP-blokka, fyller hele fjordgløttet til langt opp på Nesodden-ryggen i det fjerne.


AKERSELVA: Drømmen om de sju allmenningene med kajakk og småbåtliv..

Som en rød renning gjennom alle historiene om Børvika-utbyggingen her på bloggen, har vært reportasjene om de sju allmenningene, som dette pussige danske arkitektfirmaet Gehl Architects har utredet og utmalt med penselstrøk tjukke av poetiske og til dels ganske svulstige vendinger, som passer godt til utredninger som har til hensikt å skape forventninger om himmelske forhold og herlighetsverdier, som de kaller det.
For oss ser det ut som deres oppgave kanskje mer har vært å sukre pillen for oss bak høyblokk-muren. Så blir det spennende å se om noen av de sju allmenningene noen gang blir realisert. Vårt tips er max tre.
Ellers skylder vi å minne om at vi i ostkantliv.no først startet virksomheten i august. Det kan forklare at vi ikke før litt sånn i etterkant har fått med i vår årskavalkade årets største politiske skandale i hovedstaden: SVs støtte til den konservative byregjeringen i barcode-saken. Det skal ikke bli lett å stemme SV her i byen, spesielt ikke for oss her på østkanten..
_bb/

Finn mer under BJØRVIKA

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar