mandag 10. mai 2010

Kortfilm/Video: Oslo Waterfront Transformation

FJORDBYEN: Hvordan er det mulig å lage en kortfilm om Fjordbyprosjektet uten å ta med skrekk-eksempelet Operakvarteret.. (Video: Oslo Kommune/Engarde Film)


OSLO KOMMUNE
SKAMMER SEG?


"Glemmer" barcoden i ny video om Fjordbyen på You Tube. 


Film/video: Oslo Waterfront Transformation
Regi og produksjon: Knut Jorfald og Oslo Kommune


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Plan- og bygningsetatens Fjordby- og Bjørvikaprosjekt-kontor har lagt ut på YouTube en ti minutters kortfilm, produsert i 2009 av Engarde-film med den norske dokumentarfilm-veteranen Knut Jorfald som regissør. Det er lagt riktig så kunstnerisk opp med et gjengangerpar, en kontrabassist og en sangerinne i rødt som beveger seg i pittoreske omgivelser med containere og kaiområder.
Det fortelles om operaen og det kommende nasjonalmuseet, vikingskipene som kanskje skal til Middelalderparken, den streifer innom Munch-museet uten å nevne noe av striden om dette prosjektet, for ikke å snakke om Riksantikvaren og hans innsigelser. Fremtredende personer som ordføreren, byplansjefen, en representant for arkitektkontoret Snøhetta osv deltar, og så fader filmen ut igjen i den samme blodrøde solnedgang/evt. -oppgang som den startet - er det Akershus vi skimter i halvmørket? 


BARCODEN:  
Den utskjelte barcoden, 
som nå heter 
Operakvarteret, var ikke verdt å vise fram på
kommunens skrytevideo.. (Foto: Bjørn Bratten)

Men hvordan er det mulig i en kommunal film om Fjordbyen, åpenbart produsert med fellesskapets penger, å unngå å vise bilder av barcoden, eller Operakvarteret, som det heter nå, det mest slående eksempelet på hvordan Fjordbytanken er blitt forstått - eller snarere misforstått og misbrukt, etter vår beskjedne oppfatning - og utviklet av eiendomsbesitterne og de folkevalgte, i den rekkefølgen..
Dette er jo ikke en fri kunstnerisk kortfilm hvor alt er tilatt, men vil bli sett som en offisiell erklæring fra Oslo Kommune, vår alles kommune, om hva de mener om de siste årenes bitreste konflikt på denne kanten av byen. Ingenting! Hvorfor? Skammer de seg? 


PROPAGANDA: Kommunen har gjort det før: 
I informasjonsorganet sitt tok de, 
ganske ufortjent, de Munch-ansatte til inntekt 
for Lambda.. (Foto: Bjørn Bratten)

Så er det verdt å notere at filmen er gjort på engelsk, med engelske kommentarer, og alle de intervjuede snakker engelsk, noe som ikke er veldig vellykket. Vi forstår at dette er tenkt for et større marked enn østkantpublikumet, men selv om man bare skulle henvende seg til turister, måtte vi kunne kreve en viss saklighet. Vi regner med at vår kritikk, om den tilflyter rette vedkommende, blir imøtegått med at filmskaperen, altså Knut Jorfald, har fått frie hender. Men
slik denne videoen/kortfilmen framstår, med et svært tydelig kommunalt segl i siste bilde, sammenligner vi den med propagandautspillet i kommunens informasjonsblad, Oslonå, tidligere i år, der de Munch-ansatte ganske urettmessig ble tatt til inntekt for Lambda.
..bb

Finn mer i lenkekjeden under BJØRVIKA  
og gruppa FjordbyAksjonen - Time Out i Bjørvika på Facebook

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar