fredag 11. november 2011

Ekeberg-parken: Ikke akkurat kitsch, men..?

IKKE KITSCH?: Det ser ut til at vi kan bli nødt til å bite i oss kitsch-anklagene mot skulpturparken på Ekeberg. Men krangelen om Christian Ringnes idéer fortsetter. Her en hengende skulptur av belgiske Louise Josephine Bourgeois, som døde i fjor..


Politikerne er ført bak lyset..?


Politikerne i bystyret ble ført bak lyset av byrådet i saken om skulpturparken på Ekeberg. Det mener både partiet Rødt, Aftenpostens kunstmedarbeider og Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen. I morgen blir det klagebehandling i bystyret..(Oppdatert 15.november klokka 0930 og 19. november klokka 20.00))


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Bystyrevedtaket om Ekeberg Skulturpark i august ble anket til fylkesmannen av partiet Rødt i en såkalt lovlighetsklage. I morgen skal klagen behandles i bystyret, skriver Aftenpostens kunstmedarbeider Lotte Sandberg, som tror at politikerne er ført bak lyset og at avtalen med Ringnes stiftelse må oppheves. Det mener også Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen og partiet Rødt.  
— Forsikringen om at det kun er faglige vurderinger som ligger til grunn for valget av kunst, holder ikke lenger. Fagetaten er overkjørt, kunstutvalget redusert til et sandpåstrøingsorgan — er det Ringnes egen historieløse idé som rår?, spør Sandberg i en kommentarartikkel på avisas lederside i dag, tirsdag 15.november. 


KVINNEPARK: Er det Christian Ringnes egen historieløse idé som rår, spør Lotte Sandberg. Her Marilyn Monroe i høypolert rustfritt stål av billedhoggeren Richard Hudson..
Sandberg trekker fram et brev skrevet av to av prosjektets ledere, Lise Mjøs og Gro Balas, som viser at de ikke var så enige med forretningsmannen Ringnes som man har trodd. Brevet er kommet fram som følge av Ekeberg-aksjonens begjæring om innsyn.
— En gjennomgåelse av 12 møtereferater i kunstutvalget fra vår 2009 til sommer 2011 viser at det omstridte temaet — til kvinnens pris eller det feminine — hverken er blitt diskutert eller for den saks skyld nevnt, skriver Sandberg.
Saken skal opp til ny behandling i morgen, onsdag, skriver Sandberg.
— I brev unntatt offentlighet fremgår det at Kulturetaten i Oslo kommune vraket Ringnes idé allerede i 2006, skriver Lotte Sandberg. 
— Ja, den storstilte utbyggingen av Ekebergåsen har inkludert uenighet om naturvern, kulturminner, urbanisering, foruten kvinnetema og kunstsyn. Det er derfor et paradoks at bystyret, etter råd fra byrådet, vedtok reguleringsplan og driftsavtale sist august, mener Aftenpostens kommentator.


NORSK: Hilde Mæhlums Konkav-ansikt følger deg med blikket hvor enn du går..
Den drøyt tre og en halv meter høye skulpturen Couples av den belgiske billedhoggeren Louise Josephine Bourgeois, er blant de innkjøpte arbeidene til skulpturparken i Ekebergskogen. Siden vi er blant dem som heftigst har klebet kitsch-merkelappen på den påtenkte skulpturparken til Christian Ringnes, må vi innrømme at den ikke er kitsch. Ikke i det hele tatt. 
Louise Bourgeois er spesielt kjent for sine edderkopplignende skulpturer med tittelen Maman, som selvfølgelig henspilte på hennes egen mor. Hun, altså billedhoggeren, fikk da også tilnavnet Edderkopp-kvinnen.
Bourgeois, født i 1911, var strengt selvbiografisk i sine verker, og et poeng i hennes tilværelse var at hennes britiske guvernante i barndommen var elskerinnen til hennes far. Couples viser to nakne menneskekropper som tilsynelatende holdes fanget av et omslyngende legeme. 
Bourgeois var feminist, men det var like mye menns som kvinners seksualitet hun skildret i sine arbeider. 
KJEMPEKVINNE: Sean Henrys 217 centimeter høye bronseskulptur Walking Woman..

Et arbeid som skiller seg ut er Sean Henrys Walking Woman, skriver Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa i Billedkunst. Denne kjempen av en kvinne (217 centimeter) er framstilt figurativt, men er langt fra en klassisk skulptur. Den er støpt i bronse, men overmalt for hånd og kan i så måte defineres som en form for tredimensjonalt maleri. Metoden tilfører skulpturen et individualisert uttrykk som klassiske kvinneframstillinger ofte mangler. 
— Samtidig gir den nøytrale svarte klesdrakten, det målbevisste ganglaget og det fremadrettede blikket henne en aura av styrke og sikkerhet som bryter med tradisjonelle begrep om det feminine. Det viktigste er kanskje at figuren mangler konnotasjoner til kvinnen som seksuelt objekt, skriver Kaasa.
Komiteen som har gjort utvalget til skulpturparken består av Lise Mjøs, kunsthistoriker og leder for Munch-etaten i Oslo kommune, Jarle Strømodden, kunsthistoriker og direktør for Vigelandmuseet, Viel Bjerkset Andersen og Marit Wiklund, kunstnere som er foreslått av Billedhuggerforeningen og oppnevnt av kulturetaten, og Christian Ringnes og Christian Bjelland, representanter for C. Ludens Ringnes Stiftelse.
Komiteen har forkastet over halvparten av skulpturene som Ringnes opprinnelig hadde planer om å sette ut i parken. Hittil er 25 arbeider godkjent for utplassering. 
Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa peker på at bare fem av verkene i Ekebergparken er laget av kvinner. En mer balansert kjønnsfordeling hadde vært på sin plass i denne sammenheng, mener Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa.


Oppdatert 19.november: Lovlighetsklagen som ble behandlet i bystyret denne uka fikk bare stemmene fra Rødt og De Grønne. Anken går nå til Fylkesmannen. Nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, sier til DittOslo.no at poenget med lovlighetsklagen er at klagerne mener skulpturparken ikke er en gave til Oslo kommune, men at det er en gjensidig bebyrdende avtale. Hensikten med å omtale det som en gave, er å slippe å forholde seg til lov og forskrift om offentlige anskaffelser, sier han. Moxnes mener den foreslåtte parken er en 0ffentlig anskaffelse, siden kommunen også påføres økonomiske forpliktelser. Nå venter vi spent på fylkesmannens vedtak, sier Bjørnar Moxnes.
_bb/


Les innlegget til Marianne Sunde på Aftenposten.no

2 kommentarer:

  1. Jeg gleder meg stort over Ekebergskulpturpark. Det gjør også alle andre som jeg har snakket med som faktisk benytter seg av området. De som syter har alle noe til felles: DE BENYTTER SEG IKKE AV OMRÅDET. Eksempel: Kari Jaquesson, har aldri sett henne i området morgen, middag, kveld eller nattestid.

    Jeg bruker området ofte, og gleder meg over hver ny skulptur

    SvarSlett
  2. Til anonym! Denne bloggen er ikke lenger i bruk. Vennligst legg inn dine kommentarer på den nye Østkantliv-bloggen, på ostkantliv.no. med hilsen red.

    SvarSlett