torsdag 4. november 2010

Østkantblikk: Kitsch-parken i Ekebergåsen

KITSCH-PARK: Hvordan stanse kommunens ville ferd mot kvinneskulpturpark i Ekebergåsen..? (Foto: Bjørn Bratten/skulptur: Kirsten Kokkin)Hvordan beskytte seg
mot myndighetene? 


Aftenpostens kommentator raser mot kvinneskulpturparken i Ekebergåsen. Men hvorfor har vi ikke hørt et pip fra toneangivende krefter mot de private kreftenes fremferd i Bjørvika?

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Hvordan skal vi beskytte oss mot byens myndigheter? Spørsmålet kan høres søkt ut, men mange vil mene at det lenge har hatt relevans i forbindelse med det som skjer i Bjørvika. I dag trekker Aftenposten-kommentator Lotte Sandberg opp problemstillingen i forbindelse med Christian Ringnes skulpturpark-planer i Ekebergåsen. 

- Det er positivt at Christian Ringnes vil dele sin rikdom med fellesskapet. Men hittil tyder prosessen på at Oslo kommune har mer omtanke for ham og besøkende turister enn byen og dens beboere, skriver Sandberg i dagens kommentar under tittelen Privatisert byutvikling

Plan- og bygningsetatens reguleringsplan for området er nå ute, med høringsfrist 1.desember!. Neste år kommer det opp i bystyret..
Problemstillingen er den samme som mange mener har rammet Bjørvika-utviklingen. Men i Ekebergåsen er det Ap-politiker Gro Balas, altså en i utgangspunktet folkevalgt person, som synes å spille den rollen som Hav Eiendom-styreleder Bernt Stilluf Karlsen har spilt i Bjørvika, der mange vil mene at de folkevalgte er utspilt. 

Balas, som nå er kulturdirektør i kommunen, har åpenbart klart å provosere Aftenpostens Sandberg kraftig. 

- Eiendomsutvikler Chrisian Ringnes har lenge ønsket å opppføre sitt monument, kvinneskulpturparken ved Ekebergrestauranten, hans egen restaurant. Det forutsetter at kommunen fristiller 225 dekar skog i et kommunalt eid område, skriver Sandberg. 

- Trolig blir dette en smal sak – for Ringnes, skriver hun videre og beretter om kommunens informasjonsmøte om saken tidligere i uka der Balas la til et meget foran sin karakteristikk av parkprosjektet som en raus gave
BJØRVIKA: Nye Trelastgata.. (Foto: Bjørn Bratten)

Lotte Sandberg trekker inn det som skjedde rundt den nye operaen i København tidligere på 2000-tallet, der Mærsk-gruppen både bestemte beliggenhet og de arkitektoniske løsningene, og bemerker: 

- Ukas informasjonsmøte viste nedslående nok at også denne byens myndigheter heller tilpasser seg private ønsker fremfor å stille krav på vegne av fellesskapets interesser. 

Vi er så hjertens enige, men hvorfor er det ikke kommet et pip fra avisas kommentator om de private kreftenes fremferd i en enormt mye større utbyggingssak: Bjørvika? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar