onsdag 26. mai 2010

Ekeberg: Kitschens herjinger (2)

KITSCH: Aftenpostens kunstanmelder stiller spørsmål ved om kommunen døyver sin dårlige samvittighet i kunstsaker med Christian Ringnes kvinneskulptur- planer på Ekeberg.. (Skulptur: Kirsten Kokkin. Foto: Bjørn Bratten)Kommunen bruker kitsch
for å døyve
dårlig samvittighet?

Aftenpostens kunstanmelder kritiserer kommunens kulturdirektør — og kulturetaten vil forhåndsgodkjenne Østkantlivs reportasje om kulturdirektøren..

Har kommunen samvittighetskvaler for dårlig vedlikehold av kunstsamlingene sine, eller benytter man skulptur for å kompensere for mindreverdighetskomplekser på byens vegne?

KOMMENTAR: Lotte Sandberg stiller spørsmål ved kommunens motiver for  kvinneskulpturparken på Ekeberg..

Det er spørsmålet Aftenpostens kunstanmelder Lotte Sandberg reiser i dagens avis under kommentar-tittelen Skulptur mot dårlig samvittighet. Kommentaren handler om finansmannen Christian Ringnes planer om kvinneskulpturpark på Ekeberg, og spesielt kommunens kulturdirektør Gro Balas innlegg i Aftenposten tidligere denne måneden der hun omtaler Ringnes planer om å plassere et hundretall skulpturer til kvinnens pris på Ekeberg som en raus gave.

Samtidig stiller Østkantliv spørsmål om bilder av kulturdirektør Gro Balas er å anse på linje med statshemmeligheter. For da vi henvendte oss til kultur-etaten for å få tilsendt et portrett av kulturdirektøren som illustrasjon til denne artikkelen, ble vi, i pene ordelag, riktignok, bedt om å sende atikkelen vår til kulturetaten:

- Fint om du sender oss artikkelen du jobber med? I mellomtiden sjekker jeg om vi har et bilde, var svaret på vår forespørsel.

Vet ikke kulturetaten om de har noe bilde av kulturdirektøren? Er det slik at vi må skrive pent om kulturdirektøren for å få et bilde av henne? Dette minner om praksisen hos reklame- og PR-byråer som ønsker å selge internasjonale stjerner og ber om å få forhåndsgodkjenne reportere.
Er Gro Balas en internasjonal stjerne? Og er kommunen et PR-byrå?

Tilbake til kitsch på Ekeberg:

Det er ingen hemmelighet at vi her på bloggen ikke alltid har støttet Sandbergs syn på saker i vårt område, men denne gang synes vi hun treffer spikeren på hodet, les bare her:
- Ringnes vil oppgradere området, sikre skjøtsel og anlegge belysning. Tradisjonelt har vedlikehold og infrastruktur inngått blant kommunale oppgaver, men senere års erfaringer viser at myndighetene helst lar andre betale slikt - derfor inngår gjerne privat kapital i kommunal drifting. 
- Er det derfor Gro Balas ydmykt vil motta gaven fra Christian Ringnes? Selv har han neppe dårlig samvittighet, skriver Lotte Sandberg.

- Som flere andre velstående personer har Ringnes trolig et stort behov for å sette spor etter seg, skriver hun videre og trekker fram Knut Hamsun som mente i romanen Pan at noen gir mye og det koster dem mye, mens andre gir lite og det koster dem mye.
- Spørmålet om hvem som gir mest, må sies å være i slekt med spørsmålet om all kunst er god, skriver Lotte Sandberg, som ikke et sekund kommer inn på det pinlige spørsmålet om de skulpturene som Christian Ringnes - og kulturdirektøren - vil plassere på Ekeberg, er god eller dårlig kunst. Det skulle også tatt seg ut..
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar