mandag 30. april 2012

Munch-bilder: Akerselva og Sørenga

I dagene før vår største kunstners mest kjente bilde selges for kanskje så mye som en halv milliard kroner på en auksjon der borte i New York, kan det være på sin plass å trykke ett av lillesøsterens beste og mest interessante bilder: 
Et svart/hvitt bilde fra midten på tjuetallet som viser munningen av Akerselva med kaiene og havneanleggene på Sørenga ruvende i det fjerne — og Sjømannsskolen kneisende på toppen av Ekebergåsen enda lenger bort. 

INGER MUNCH: 
Edvard Munchs lillesøster
 Inger tegnet av sin 
rundt 20 år gamle 
storebror sommeren 
1883, 15 år gammel.
(Tegning: Edvard Munch)

Men mens storebror Edvard Munch malte sitt Skrik allerede på slutten av 1800-tallet, det første er datert 1893, skulle Inger Munch, hans fem år yngre søster, vente til hun ble godt voksen og vel så det, før hun tok sitt kamera og gikk ut i Oslos gater midt på 1920-tallet. Inger Munch var femtisju år gammel da de fleste bildene hennes, noen av dem har vi allerede trykket her på bloggen, ble tatt rundt 1925. 
Et interessant poeng her er jo forøvrig at dette bildet viser det samme området som det berømmelige Skrik-bildet, som selges hos auksjonsfirmaet Sotheby's onsdag til en antydet pris på rundt 460 millioner norske kroner. Men lillesøsters bilde altså atskillig mer nøkternt og virkelighetsnært, rundt 35 år seinere, med et sydende havneliv, tatt fra kaia ved Nylands Verksted, som på denne tiden var et høyst oppegående skipsverft, men som nå altså har veket plassen for vår nye opera, — som snart er like kjent  ute i verden som storebror Edvards bilder?
_bb/

Andre bilder i denne serien:

Nylands Verksted
Hausmanns Bru
Damstredet
Bentsebrua 
Bispebrua

Flere Oslo-bilder: http://www.oslobilder.no/ 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar