søndag 29. april 2012

Hjemmekinoen: Master and Commander (Am.)

BLODTÅKE: Svimlende havrokk, blodsprut, splintret treverk, øredøvende kanontorden, og midt i det hele; Kaptein og Kommandør i Hans majestets britiske marine midt under Napoleonskrigen: Jack Aubrey, i Russel Crowes barske skikkelse.. (Foto: Filmweb) 


Mesterlig om sjøsprøyt, blodtåke, mannsmot — og menns besettelser..


Master and Commander kostet 150 millioner dollar å lage og spilte inn snaut 100 millioner dollar. Nå kan du få en stormfull og ramsalt kveld i sofakroken for 29 kroner på iTunes..


Film: Master and Commander (Am.)
Regi: Peter Weir
Med Russel Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd, Lee Ingleby


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Mesterregissør Peter Weir (Dagen er din, The Truman Show, Green Card, Moskitokysten) kaster seg her ut i de mer urørte sidene av Napoleonskrigen, nemlig sjøkrigen mellom briter og franskmenn, en krig som foregikk på de sju frådende hav, der Lord Nelson var en av de legendariske figurene. Men her, i Patrick O'Brians romansyklus, er det den endeframme, intelligente og sympatiske kaptein Jack Aubrey som i Russel Crowes skikkelse står for de besettelsene som hører til genren — men som også gir rollen en menneskelighet, innlevelse, rett og slett empati, for undersåttene på fregatten H.M.S. Surprise, — ikke vanlig kost i filmer om liv og død i seilskutetida. 
Filmen Master and Commander fra 2003, med norsk premiere i november det året, kostet 150 millioner dollar å lage og spilte inn snaut 100 millioner dollar den gang, og høstet beskjedne to Oscar-statuetter. Beskjedent når du tar i betraktning hvilke omkostninger, både finansielt og logistisk, produksjonsteknisk og kunstnerisk, som er lagt inn i denne produksjonen.  Nå kan du få en stormfull og ramsalt kveld i sofakroken for 29 kroner på iTunes..
For en elsker av de store blå vidder, og som fòr til sjøs i en tid da du fortsatt kunne treffe på attergløymer fra den stolte seilskutetida, er denne filmen en åpenbaring av sjøsprøyt og sjømannskap, en eventyrfilm uten anmassende digitale fiksfakserier, men med fullstendig forbløffende realistiske scener fra voldsomme stormer rundt Ildlandet helt på Sør-Amerikas sørspiss, like ubegripelig realistiske slagscener med to svære seilskuter med master som raser og knuses av kanonkuler, menn som blåses til himmels, — alt riktignok tatt opp utenfor kysten av Mexico og i Hollywoods mer urbane studiofasiliteter. 


RAMSALT: For elskere av de store, blå vidder: Russel Crowe i sin paraderolle i Peter Weirs Master and Commander.. (Foto: Filmweb)
Er så dette en film eksklusivt for menn, av menn, om menn?
Tja, dette er ikke en film om kvinner og kvinners liv, her fins bare én kvinne i denne filmen, hun titter fram under en parasoll på en strand der sør under et strandhogg, og får Russel Crowes, eller rettere, kaptein Jack Aubreys,  hjerteslag til å stanse noen sekunder, så er det forbi. 
Så blir det et brennende spørsmål som henger i lufta, og som sikkert har vært et tema underveis i produksjonen: Ville filmen ha spilt inn de siste 50 millioner investerte dollar dersom dette hadde vært litt mer kjønnsnøytralt anlagt? Og hvordan skulle man eventuelt ha gjort det?
Hollywoods vanlige oppskrift er jo å legge inn de amerikanske familieverdiene over alt hvor de kommer til, noe som kan bli litt påtrengende når du ser hvor programmatisk det blir. I en film om et sjøslag under Napoleonskrigen kunne det jo blitt riktig parodisk..
Russel Crowes grep om hovedrollen, og regissør Weirs overordnete blikk, hever det som ellers kunne blitt en ren macho-fest opp til å bli et spennende, ramsalt dypdykk i Napoleonstiden, seilskutetiden, alle besettelser, angster, klasseskiller, til og med et ekko av Darwin har de fått med her gjennom Jack Aubreys bestekamerat, skipslegen Stephen Maturin, spilt av Paul Bettany, og hans naturvitenskapelige strandhogg på Galapagos-øyene..
Alt i alt, altså, kanonbra. På nettet...
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar