onsdag 17. februar 2010

Kommentar: Lambda - det eneste realistiske alternativet?

LAMBDA - ELLER ÅND?: Kommunen
insisterer på at de Munch-ansatte
ønsker Lambda, men får ingen av dem til å si akkurat det.. Men vi hører heller ingen rop på alternativer, som f.eks. Ånd(øverst)..)
(Foto: Bjørn Bratten, Ill.: Hav Eiendom)
KOMMENTAR av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
:


"
Ingen skal klandre de
ansatte ved Munch-museet
..Kommunen har sulteforet Munch-museet i årevis - til gjengjeld har vi fått et hoppanlegg i Holmenkollen til 1.8 milliarder kroner..
" Ingen skal fortenke de ansatte ved Munch-museet i at de griper begjærlig muligheten til et nytt og forhåpentlig tidsriktig og formålstjenlig - det er lov å håpe! - Munch-museum i Bjørvika når Oslo kommune plutselig kaster alt de har av velvilje og ressurser etter prestisjebygget Lambda, slaktet av noen, oppskrytt av byråd og utbyggere, men elsket av - hvem?. Alle som følger med i kulturpolitikken slik den utfolder seg på østkanten vet at kommunen systematisk har økonomisk sulteforet museet på Tøyen gjennom årene - spesielt iøynefallende da japanerne måtte tre støttende til for en høyst nødvendig oppgradering for noen år siden.
Til gjengjeld har vi fått et hoppanlegg til 1.8 milliarder kroner i Holmenkollåsen!.. Derfor er det spesielt provoserende å se hvordan kommunens informasjonsavis, byrådets lydige talerør, tilsniker seg en støtte fra de Munch-ansatte som de ikke har. Ingen av dem vi snakket med på museet vil gå med på at det var Lambda de ville ha - om de hadde fått noe valg. Gjennomgangsmelodien er at de vil bort fra det de har nå. Og da passer det bra at politikere og kapitaleiere sårt trenger alle de prestisjebygg det er mulig å presse inn i Bjørvika for å berge det skjøre og høyrisiko-pregede utbyggingsprosjektet sitt..
Mange vil ha et nytt museum og Lambda er det eneste realistiske alternativet, sier fungerende sjef på Munch-museet, førstekonservator i grafikk, Magne Bruteig, i fravær av sin sykmeldte sjef, Mette Havrevold, som etter det vi får opplyst er utkjørt av å forsøke å få endene til å møtes i hverdagen på det økonomisk utpinte museet på Tøyen. Det er dessverre vanskelig å være uenig med ham, slik situasjonen er blitt.. Vi spurte Bruteig om hva han mener om det mange sier om at Lambda ikke er et bygg i Munchs ånd. Var det egentlig noen av forslagene til nytt Munch-museum som kunne sies å være mer i Munchs ånd enn noe annet?, spurte Magne Bruteig retorisk tilbake.
Der ble vi ham svar skyldig. Men mange vil nok likevel være enig i at når vi skal ha et nytt prestisjebygg til vår største internasjonale kunstner så bør det ha bred støtte. Hvem elsker Lambda, spurte arkitekt Peter Butenschøn i et innlegg i Aftenposten forleden. Det høres knapt en stemme som hevder at dette blir et flott bygg, dristig, vakkert og nyskapende for byen. Et nytt museum for Edvard Munch er for viktig til å bygges som en litt flau forpliktelse, mente Peter Butenschøn.
Tiltredes! Bortsett fra at den flaue forpliktelsen også ligner stygt på en kommersiell, eller finansiell, nødvendighet fra kapitaleiernes side for å berge det berget som fortsatt kan ende som et litt puslete svaberg i den poetiske fjordkanten..

Finn mer i lenkekjeden under KOMMENTAR/DEBATT

(Sist oppdatert 18.februar kl. 0430)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar