torsdag 12. mars 2009

Bjørvika: Mens vi venter på Munch-juryens dom..






ØSTKANTLIVS VALG Ånd —  fascinerende, nesten magisk, bulende, sett fra sør. Bak til venstre skimter vi operaen. Men er det plass til to så særegne kulturpalasser ved siden av herandre?.. (Ill.: Hav Eiendom)

Melankoli! Art Wave? Ånd? Pikene på broen..?


Østkantliv har fritt plukket tre kandidater blant de umiddelbart mest spennende av de 20 utkastene til nytt Munch/Stenersen-museum. Snart kommer resultatet av arkitektkonkur-ransen.


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Hva skal vi velge: Melankoli? Ånd? Yin Yang? Starry Night? Rød sky? Art Wave? Wave Perspective? 
Eller Pikene på broen? – endelig noe som minner om det det skal handle om?
Munch/Stenersen-juryen legger stor vekt på hvilken vanskelig jobb de har når de skal velge blant de tjue inviterte arkitektene som har sendt inn sine bidrag til arkitektkonkurransen i forbindelse med den planlagte utbyggingen av de nye museene i Bjørvika.
Vi har plukket ut tre av de 20 innleverte forslagene som juryen har å velge mellom før de tar sitt valg 27.mars.
Vårt prosjekt nummer en heter Ånd, og minnet oss umiddelbart om ånden i Aladdins lampe, slik dette utkastet er formet som en skinnende blank åndelignende konstruksjon, vestvendt rett inn i solnedgangen. For å sitere arkitektenes egen beskrivelse:
Bygningen er formet som en kombinasjon av en flat, gjennomskinnlig overflate og en bulende, ugjenomsiktig vegg. Når man nærmer seg denne bygningen forvrenger den kurvede fasaden bybildet den reflekterer. Mennesker som nærmer seg blir lokket av de skiftende konturene inn i foajeen som er en direkte fortsettelse av strandpromendaden..
Av de fire utkastene vi har plukket ut står dette kanskje som det mest utfordrende, fascinerende, ja nesten litt magisk. Og også Ånd spiller med sin skinnende speil-overflate opp til operabygningens islignende marmorflate.
Men er det plass til to så særegne kulturpalasser ved siden av hverandre?..







WAVE-PERSPECTIVE-FIGURE: Har tatt materialvalget fra operaens interiør. (Foto: Bjørn Bratten)

Den neste var litt plundrete å finne fram til fordi det var dårlig illustrert i materialet. Men det var faktisk det eneste utkastet vi umiddelbart falt for da vi gikk gjennom utstillingen, og som vi tilfeldigvis hadde et ganske bra bilde av fra vår egen bildefile.
Wave-Perspective-Figure traff oss fordi den straks minnet oss om den innvendige materialbruken i nabobygningen, operaen.
Det slo oss at dette er gjort bevisst av det aktuelle arkitektfirmaet. 

Så vi tenker at et Munch-museum i Bjørvika som ser ut som en svær krysning av en rund og vakker snekkelignende affære på land, og et avkappet instrument av noe slag, og som trekker veksler på de samme typisk norske innvendige trematerialer som operaen, det må jo tenne noen entusiaster. Ikke likt operaen, men en fin, varm og rund kontrast med innslag som gjør at de kan sies å tilhøre samme familie..





ART WAVE: Frisbeelignende. Kalt badering i Aftenposten. Snakket vi
om fuktighet?


Vår tredje kandidat er Art Wave (mye fordi det var det propsjektet som var best illustrert!), som er en trillrund, frisbee-lignende bygning (kalt badering i Aftenposten..!) liggende helt ytterst på moloen utenfor operaen, i flere luftige etasjer og med et spennende rom innunder og inni bygningen, det minner litt om rommene under gamle pålekaier, og det er stort, så stort at det vil gi en veldig romfølelse i kontakt med sjøen. Og dessuten - påfallende likt operabygningen i det kritthvite overflatevalget. I likeste laget. Å skulle vagle hit ut på en smal fotgjengerbru i storhavet på vinterstid er vel heller ikke spesielt lokkende..


PLUSS: Pikene på broen — endelig noe som minner om noe av det dette handler om, nemlig Munch..


PS: Blant de inviterte arkitektene til Munch/Stenersen finner vi navn som britiske Zaha Hadid, vinner av arkitektenes høyeste utmerkelse, Pritzker-prisen, samt en annen Pritzker-vinner, japanske Tadao Ando. Danske Henning Larsen Tegnestue har nettopp tegnet det nye operahuset i København, fra Norge finner vi Kristin Jarmund Arkitekter, CODE Arkitektur, Ghilardi Hellsten Arkitekter og Lie Øyen Arkitekter.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar