tirsdag 10. mars 2009

Filmkommentar etter kvinnedagen


USYNLIGE: Agnes Kittelsen vant Kanonprisen, Norges svar på Oscar-prisen. Men hvem er hun og hvordan ser hun ut? Maria Heiskanen (under) spilte hovedrollen i den kritikerroste Jan Troell-filmen Maria Larssons evige øyeblikk. Dette er ett av svært få pressebilder tilgjengelig av henne i forbindelse med den produksjonen. (Fotos: Filmweb.)


DE USYNLIGE KVINNENE

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Dagen etter Kanonprisutdelingen i Trondheim og to dager etter kvinnedagen blir det fristende å peke på mannsdominansen i filmbransjen. Vi har to gode eksempler, som vi gjerne vil fortelle om:
Filmdebutanten Agnes Kittelsen, som spiller Tikken, kona til Max Manus i filmen med samme navn, stakk mandag av gårde med ett av de gjeveste trofeene i Norges svar på Oscar-utdelingen, Kanonprisen, i kategorien beste kvinnelige hovedrolle.

Da springer det i øynene at hun overhode (før jul i fjor, da vi skrev vår anmeldelse - rettet opp i dag) ikke var nevnt på listen over de viktigste rollene i omtalen av filmen på Oslo Kinos nettsider.
Det finnes heller ikke ett eneste godt portrett, eller et bilde hvor hun er vendt mot kamera, på filmwebs pressebilde-side.
Det er bilder i alle fasonger av tyskerhjelmer og menn med og uten uniformer, action-scener av alle slag. Det er lett å se hvor markedsføringsfolkene og alle andre i produksjonen har hatt sine tanker - og hvilken vei de ikke har sett..

Et annet helt parallelt eksempel har vi hentet fra søta bror, fra hedersmannen Jan Troell og Maria Larssons evige øyeblikk, en vakker film med den kvinnelige hovedrollen spilt av den finske skuespilleren Maria Heiskanen, som er med i praktisk talt hvert eneste bilde.
Men heller ikke hun var nevnt på nettsidene til Oslo Kino da filmen hadde premiere i oktober. Filmen går fortsatt, men feilen er ikke rettet opp. Jo, da, det sier mest om Oslo Kino osv...

P
å Filmweb vrimlet, og vrimler det fortsatt, av nære og mindre nære bilder i alle varianter av Mikael Persbrandt, som spiller hennes plagsomme ektemann. Men det fantes i oktober bare ett bilde av Heiskanen vendt mot kamera, i et litt atspredt foto hvor hun holder sitt kamera, i ferd med å ta et bilde.
Nå, et halvt år seinere, mens filmen altså fortsatt går på kino, er det supplert med flere bilder der hun er halvvendt mot kamera. Men fortsatt fins det ingen portrettbilder, noe som er påfallende når vi ser hvilken skog av portrettfotos som fins av bifiguren Persbrandt..
Overtydelig blir jo dette poenget når vi føyer til at det også manglet bilde av henne på den internasjonale filmdatabasen, IMDB, mens Persbrandt og alle de andre var med.

O
g dette var lenge etter den svenske premieren. Noen burde sett feilen og reparert den. Men på det internasjonale nettstedet fins det fortsatt ikke noe bilde av Maria Heiskanen i forbindelse med hennes store hovedrolle i Jan Troells store, nye film..
Nå kommer Lisbeth Salander. Blir det da vei i vellinga? Eller orden på sysakene?

Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILM/TEATER/MUSIKK og i bloggarkivet nederst i den samme spalten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar