søndag 21. desember 2008

Film: Max Manus (No.)

ACTION: Aksel Hennie i aksjon som Max Manus. (Foto: Filmweb)


Norsk heltesaga
på Hollywood-vis


FILM: Max Manus (No.)
Regi: Espen Sandberg og Joachim Rønneberg
Med Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Knut Joner, Viktoria Winge


Karakter: 5.

H
eltesagaen om Max Manus er ikke bare historien om den fryktløse krigshelten og motstandsmannen som overlevde krigen og de fleste vennene sine, en historie som har ventet altfor lenge på å bli fortalt for det store lerretet. Det er også historien om den norske filmbransjen som endelig er blitt voksen.
Det er blitt en stor film på alle mulige måter, og det har vi ikke vært forvent med. Vi har hatt Kristin Lavransdatter og Kautokeino-opprøret og Veiviseren og kanskje en liten håndfull til som har kostet mye penger, men ingen av dem, skjønt Veiviseren var jo en knallfilm, produsert av samme mann, veteranen John Jacobsen, - kommer, altså bortsett fra Veiviseren, i nærheten av denne filmen i profesjonalitet, om det gjelder historiefortelling, regi, foto, skuespilleri og hva du ellers kan tenke deg.
Så gjenstår det å se, det som vi alle her hjemme i det lille landet vårt er opptatt av: Hvordan går dette i det store utland. Blir dette betraktet som bare enda en spenningsfilm om krigen, er Manus-karakteren til Aksel Hennie dyp nok til å imponere et internasjonalt publikum. Er Max Manus bare en sinnssykt påkostet gammel historie om guttestreker og lokale skjærmydsler, slik enkelte kritikere vil ha det til..
Kanskje vi for en gangs skyld skal være fornøyd med at dette er en enestående velprodusert, velspilt og på alle vis vellaget norsk film. Selv om profesjonaliteten er hentet fra Hollywood av regissørene, Rønneberg og Sandberg. Filmen viser at dette er en historie som fortjener å bli fortalt. Den er vår egen, og likevel så fjernt fra den virkeligheten unge mennesker i Norge kjenner i dag.
Skuespilleriet står i en særklasse, noe som kanskje i noen grad skyldes måten regissørene Sandberg/Rønneberg jobber på. Mens den ene tar seg av kameravinkler, står den andre for instruksjon av skuespillere. Her funker det strålende.. Aksel Hennie er perfekt som sjefen sjøl, kamera elsker ham, og debutanten Agnes Kittelsen, som ikke er funnet verdig til å bli nevnt i filmomtalen på nettsiden til Oslo Kino, er helt oppsiktsvekkende bra som Tikken Lindebrække, som seinere gifter seg med Manus, og fortsatt lever i dag, som også Gunnar ”Kjakan” Sønsteby, som spilles fint av Knut Joner.
Sal 1 på Ringen kino var fylt til siste plass på halv sjuer’n i dag. Det kan fort fortsette en stund.
..bb

Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar