søndag 19. oktober 2008

Film: Maria Larssons evige øyeblikk (Sv.)

EN PUSSIGHET: Dette bildet er det eneste av alle tilgjengelige pressebilder fra denne filmen som viser hovedpersonen Maria, eller altså skuespillerinnen Maria Heiskanen, med ansikt og figur som hovedperson i et bilde, mens det vrimler av nærbilder av Mikael Persbrandt. Heiskanen er også utelatt (!!) på Oslo Kinos omtale av filmen, og på toppen av alt fins det ikke noe bilde av henne på rollelisten på den prestisjetunge internasjonale filmdatabasen IMDB. Tilfeldig? Neppe! (Foto: Filmweb)

Evig eies kun

det fotograferteRegi: Jan Troell
Med Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Ghita Nørby

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

O
g vi som trodde at Jan Troell forlengst hadde lagt ned kameraet. Men her kommer han sannelig med et nytt vakkert fotografert filmepos der han gjør det meste selv, bortsett altså fra å spille.. Historien handler om fotografering, så her er han på hjemmebane.
For det er som historiefortellende filmfotograf vi husker ham fra tidlige storfilmer som Her har du ditt liv, og den fantastiske Uppehåll i Myrlandet, som var innslag i den nordiske episodefilmen 4x4 i 1965 (norsk deltaker var Pike med hvit ball av Rolf Clemens, filmmann med NRK-bakgrunn, nå forlengst glemt).
Siden kom Utvandrerne og Innvandrerne og Ole Dole Doff og til og med et besøk i USA med Zandy´s bride i 1974, men det er altså en helt annen historie, for i denne filmen handler det om den unnselige og nesten selvutslettende unge kvinnen, Maria Larsson, sterkt og vakkert spilt av den finske skuespilleren Maria Heiskanen. Det handler altså spesielt om hennes lange kamp for å finne en plass til sin hemmelige lidenskap, fotografering, i det knallharde hverdagslivet på tidlig 1900-tallet, med sju barn og forfyllet og voldelig - og utro - ektemann. Det er varmt, intenst, velgjort og medrivende.
Denne historien fra virkeligheten, om den modne kvinnen som graver fram kameraet som hun en gang vant i et lotteri, noe som forøvrig på snedig vis ga starten til ekteskapet med bryggesjaueren Sigge, solid spilt som vanlig er fra den kanten av Mikael Persbrandt, ble fortalt av Marias datter Maja i 1992, og hun er også fortelleren i filmen.
Gjennom henne opplever vi hvordan moren finner det bortgjemte kameraet og dermed oppretter sitt eget liv utenfor familien, noe som gir henne den styrken hun trenger i kampen med ektemannen, og dessuten knytter henne sterkt til fotografen Sebastian Pedersen, spilt av den danske skuespilleren Jesper Christensen.
Men ikke uten kvaler: - Jeg kan ikke fortsette med dette. Jeg må legge bort kameraet. Jeg føler meg som to mennesker. Jeg svikter i mine plikter som mor, betror hun sin hjertevenn, fotografen. Men Maria Larsson tar bilder til sin død. Hennes siste bilde er også hennes eneste selvportrett.
_bb/


Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar