mandag 9. juli 2012

Hagefesten: Da Kampen ble Tøyen


TØYEN TORG: På bildet her ser vi Hagegata i 1904. Den gang, og atskillige år seinere,  het dette Kampen. Midt i dette bildet ble bydelsenteret Tøyen Sentrum anlagt på sekstitallet.. (Foto: Oslo Museum/Anders Beer Wilse 1904)

VIDEO: Her viser vi  første glimt av Østkantlivs dokumentarfilm-prosjekt om Tøyenopprustningen.  (Video: Østkantfilm)

— Hva er vitsen? Her er det jo ingenting..

Gårdeierne på Tøyensenteret har nå søkt om kommunalt bidrag til å pusse opp Tøyen Torg for 30 mill. kroner. Så hva er Tøyen og når ble det Tøyen? Østkantliv ser tilbake:

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

— Hvorfor gjør dere dette her på Tøyen? Det er jo ingen som går her, her er det jo ingen ting. Hva er vitsen?
En forbipasserende mann på Tøyensenteret sa dette til Mikkel Strandbygaard, en av de danske ildsjeleneTøyenkontoret, da Mikkel spurte hva han synes om den sommerferiefesten, kalt TøyenHageKlubb, som nå er i gang på Tøyen Torg.
Mannen skjønte ganske enkelt ikke vitsen. 
Han er trolig blant de mange som gjennom åra med liten glede har betraktet det litt unnaglemte og bortgjemte Tøyensenteret, som hverken gårdeiere eller kommunen hittil har vært flinke til å ta ansvar for (skjønt unnaglemt: åtte millioner av- og påstigninger årlig på T-banen i kjelleren!).

TØYEN TORG: Også et bilde fra Hagegata. Hus nummer tre i rekka her er bakeriet til Karl Nordby som nå er solgt og fraflyttet og skal leies ut til Fontenehuset fra høsten av. Det var det eneste huset som overlevde utbyggingen av Tøyensenteret i sin tid.. 

På informasjonsmøtet som partiet Rødt arrangerte for et par uker siden, og som var et slags startskudd for den aksjonen, fortalte lokalhistorikeren Lasse Solberg fra Kampen Historielag hvordan det skjedde at Kampen ble Tøyen.
Til stormende jubel fra de frammøtte i lokalene til Tøyenkontoret, tvers over gata for Coop, fortalte han hvordan Kuppern, skøytestjerna Knut Johannesen, som for hele landet var kjent som en ekte Kampegutt, var fra Hertug Skules gate, rett rundt hjørnet her på Tøyen.

Albert Nordengen, høyt aktet tidligere Høyre-ordfører i Oslo by, og kjent for alle som Kampen-gutt, kom fra Kolstad gate, det står til og med en statue av ham der borte, faktisk vegg i vegg med Hertug Skules gate.

IKONER: Kuppern, i sin tid et nasjonalt ikon, var kjent over hele landet som en ekte Kampe-gutt. Men Hertug Skules gate der han vokste opp, ligger på tjukkeste Tøyen..


Og i det samme krysset, så å si, i Sigurds gate, som faktisk krysser både Hertug Skules gate og Kolstad-gata, ble Kampen Janitsjar, Norges stolteste og mest velklingende musikkorps i sin tid, alltid først når store ting skulle feires, stiftet.
Og de ble kalt Kampen Janitsjar, de ble jo ikke kalt Tøyen Janitsjar, bekreftet historikeren lakonisk. 
Lasse Solberg fortalte også om Sørli gård, som lå der sporveishøyblokka ligger nå, og som var en plass under Bergsløkken, som i sin tid var selve utgangspunktet for Kampen.
Sørli-gata er den gatestubben som går opp langs senteret fra Tøyen skole og fortsetter som Økernveien på den andre siden av Tøyenkrysset.
Hagegata der Tøyen-senteret ble bygd tilhørte altså Kampen, og Tøyen-senteret var det eneste av de nye lokalsentrene på den tiden som ble lagt i et område hvor det allerede var et velfungerende bysamfunn. De to andre sentrene som ble bygd parallellt med Tøyen, var Tåsen og Lambertseter, oppført på ubebygd område, ifølge Lasse Solberg.. 

KAMPEN JANITSJAROgså en slags ikoner, om ikke nasjonalt. Ble stiftet i Sigurds gate, som krysser Kupperns Hertug Skules gate..

Anders Brustad-Nilsen fra DTZ Corporate Finance, eiendomsutviklerne som har fått jobben av gårdeierne med å utvikle Tøyen, var også på møtet til Rødt for å orientere om de planene som gårdeierne nå mirakuløst er blitt enige om. 
Anders Brustad-Nilsen opplyste at planene fra gårdeierne nå er sendt til kommunen  med et forslag om at det bevilges rundt 30 millioner kroner, delt mellom gårdeierne og kommunen på midten, altså rundt 15 millioner kroner på hver, til opprustning av Tøyen Torg. Til et nytt rødt dekke, som har vært utførlig beskrevet i diverse medier i det siste, også her på bloggen, helt ny belysning, nytt fontene- og bassenganlegg, opprustning av nytt skiltprogram osv.

KAMPEN/TØYEN: Sørligata var grensa mellom Tøyen og Kampen, mener lokalhistoriker Lasse Solberg..

Brustad-Nilsen kunne bekrefte at Entra nå har skrevet kontrakt for kaffebar i det gamle parfymeriet og sushibar i brillebutikken. Han bekreftet også at Baker Nordby kommer tilbake i sine gamle lokaler ved siden av kjoleforretningen, hvor det også kan bli restaurant.

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett