tirsdag 8. mai 2012

Tøyen Torg i cyberspace: Fyrtårn og Pop Up Hub..


LIGHTHOUSE: Slik kan Hagegata 22 komme til å se ut natterstid, som et fargerikt landemerke, kalt Tøyen Fyrtårn, om de unge ildsjelene i toyenkontoret.no får det som de vil.. (Foto: Tøyenkontoret)


Et liv i skjønnhet for Tøyen Torg..
Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
For snart halvannet år siden banket vi på glassdørene til lokalene under Tøyensenteret, rett overfor Coop-butikken. Der var byplanlegger Mikkel Strandbygaard og kunstneren Lars Haahr Klemmensen nettopp flyttet inn på eiendomsselskapet Entras invitasjon for å bidra med en kreativ storm, om vi så må si, til å lyse opp det tunge og dystre spøkelsessentret på Tøyen. Eller som det heter i nedenforstående innlegg, å bidra til å fylle Tøyensenterets tomme byrom med liv og skjønnhet.
Så skjer det i disse dager at denne historien på bloggen fra desember 2010 dukker opp stadig høyere på vår liste over ukas mest populære saker på bloggen. I går lå den faktisk en periode på andre plass etter Ekeberg-aksjonen, nå er den i skrivende stund på en tredjeplass, fortrengt av den grønne flekken i betonghelvetet i Bjørvika. Hva er dette, tenkte vi..
UTSMYKNING: Alle vinduene på gateplan ble gjenstand for dekorative tegninger i forbindelse med renovasjonen av kontorene i Hagegata 22. Her er en vakker blomsterkvast plassert i vinduet.. (Foto: Tøyenkontoret)


Så vi googlet disse våre danske venner og kom fram til nettstedet toyenkontoret.no, som jo er kontoret til Klemmensen og Strandbygaard, og derfra videre til noe som heter Pop Up Hub, som er, slik vi forstår det, en nærmest verdensomspennende nettaksjon for arkitektur og byutvikling. Her er et innlegg på denne nettsiden som gir en anelse om hva dette handler om:
"Gjennom de store vinduene til et lokale under Tøyensenteret kan forbipasserende se mennesker med verktøy i hendene. Trær og stubber, planter, bøker og krakker, bord, kopper og gamle lenestoler er dandert utover. Her bygges Oslos første pop up Hub, et nytt medlem til et verdensomspennende nettverk som strekker seg fra Melbourne til Bergen.
En Hub er et fysisk rom hvor mennesker treffes for å arbeide med sitt, hver for seg, men sammen. Ideer prøves ut og diskuteres, og kunnskap deles. Her ønsker KaosPilot Marte Sootholtet og Brock LeMieux, som er utdannet Knowmad, å samle mennesker. Alle de mennesker en entreprenør trenger på veien mot å realisere en idé. Aktiv deling av ideer og kunnskap vil ruste og utruste hver enkelt. Nye løsninger på de sosiale, kulturelle og miljømessige ufordringene vi står overfor kan dyrkes frem. Først gjennom en PopUp Hub på Tøyen. Deretter, ja hvem vet hvor den neste popper opp?
TØYENKONTORET: Klemmensen og Strandbygaard på plass på kontoret.. (Foto: Bjørn Bratten)


Historien bak PopUp Huben på Tøyenkontoret er et eventyr i seg selv. Marte og Brock var ute og kikket etter tomme lokaler som kunne romme ideen og praksisfellesskapet. Gjennom et vindu dekorert med en kubisk form i masketeip, så de to mennesker stå og mekke. De banket på døren. Det viste seg at også arkitekt- og kunstnerduoen Mikkel Strandbygaard og Lars Haahr Klemmensen ville fylle Oslos tomme rom med liv og skjønnhet. I tillegg hadde de et samarbeid med Entra Eiendom.
”Hvis dere bringer rommet, bringer vi menneskene!”, sa Marte og Brock. Så var det hele i gang.
En måned senere står Mikkel på stigen og senker en lampe mot et skrivebord trukket i grønn linoleum. Lokalet er delt opp i forskjellige soner med ulike modus. I den ene enden av rommet er det innredet for fokusert arbeid rundt et langbord. På møterommet er stolene samlet rundt et slags moderne bål. Den vesle innendørs-hagen er skapt for mentalt pusterom i arbeidsdagen. Kjøkkenet er nå kjøkkenet. Rommet setter rammen for arbeid, samarbeid, og samtale."


Flere Tøyen-saker:
Vei i vellinga?
Skjønnhetskur på Tøyen
Mirakelet på Tøyen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar