lørdag 5. mai 2012

Bjørvika: Kunstprosjekt skaper grønn lunge..

GRØNTANLEGG: Det er vanskelig å forestille seg, men her skal det anlegges et grøntanlegg, med dyrking av grønnsaker og urkorn. For sikkerhets skyld skal plantene testes av Bioforsk ved innhøsting. Om du ser nøye på bildet vil du se at traktorer er i ferd med å kjøre matjord  ut i området.. (Foto: Bjørn Bratten)

Herligheten er løs i Bjørvika

Oppdatert fredag 10.august: Det blir ingen utsmykning av de fire luftetårnene til senketunnelen ved Sørenga. Det har Statens Vegvesen nå bestemt. Det er fire år siden kunstneren Lars Ramberg vant utsmykningskonkurransen. Vinnerforslaget gikk ut på å feste 75000 lysdioder til tårna. De skulle representere den genetiske koden til bakterien som brakte svartedauen..

Oppdatert tirsdag 8.mai klokka 21.00: I ettermiddag hadde 2600 mennesker søkt om å få være med i trekningen om de femti parsellene ved luftetårnene. Men sjansen til å bli trukket ut som jordbruker er likevel langt større enn å vinne i Lotto, bemerker NRK Østlandssendingen. Men etter den voldsomme responsen er det nå 100, ikke 50 parseller, til utdeling. Men du måtte søke før midnatt tirsdag kveld, og trekningen skjer i dag, onsdag..! Allerede søndag kan de heldige få tilkjørt jord og annet nødvendig utstyr til parsellen sin..

Kunstprosjektet Herligheten, et midlertidig tre års lavprisprosjekt, som springer ut av utstillingen Utsikt fra Ekeberg (igjen inspirert av Edvard Munchs Skrik..?) i Oslo Kunsthall denne våren, slippes løs på betonghelvetet i Bjørvika i disse dager:
Ifølge hjemmesiden til Bjørvika Utvikling skal 50 hageparseller som stilles til gratis disposisjon for brukerne være klare allerede til neste søndag, 13.mai. 
Det skal bli en grønn lunge mellom, eller på sørvestsiden, av de to betongluftetårnene som slipper eksosen fra senketunnelen ut i atmosfæren over oss.  
35 av parsellene skal tildeles ved loddtrekning, mens 15 blir kvotert til beboere i Gamle Oslo.
Dessuten er tanken at den økologiske gourmet-restauranten Maaemo i Schweigaardsgate skal få en egen parsell..

SLIK BLIR DET: 
Slik skal grøntan-
legget ligge mellom 
og sør for lufte-tårnene.. 
(Ill.: Bjørvika Utvikling)

Prosjektleder for kunst i Bjørvika Utvikling, Anne Beate Hovind, sier til Aftenposten at et av bildene på utstillingen i Oslo Kunsthall var fra 1884 og viste hvor fantastisk frodig og dyrkbart området rundt Loelvas munning en gang var.  I dag ligger området bare der og roper på å bli brukt, sier Hovind.
Hvis du er en av de heldige som blir trukket ut, vil du få nok jord, fiberduk og pallekarmer til å lage en hage på fem kvadratmeter, hvor du kan dyrke hva du vil. 
I tilegg til parsellhagen skal den amerikanske kunstneren Amy Franceschini og hennes Futurefarmers lage en 250 kvadratmeter stor ur-åker med fire forskjellige ur-kornsorter.
Når det gjelder dyrking av matvarer som grønnsaker og korn i området, så har man tatt høyde for den trafikkforurensningen som pågår i området. 
— I samarbeid med Bioforsk vil vi ta prøver av plantene før innhøsting, forteller Anne Beate Hovind.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar