torsdag 28. juni 2012

Munch-bilder: Vaterlands bru og Grønlands torg

Edvard Munchs lillesøster, Inger Munch, var en mangfoldig kvinne. Hun var pianolærerinne på Nordstrand, men i sine godt voksne år var hun også hobbyfotograf. Her har hun, i den rekken av bilder som vi trykker her på Østkantliv, funnet et motiv som ikke er lett å kjenne igjen, men som like fullt er et sentralt sted i bybildet på østkanten. Det vi ser er altså Vaterland bru og Akerselva med sin flora av småbåter.
På den andre siden av elva ser vi en stor åpen plass og i høyre bildekant en bygning som viser den samme buede takkonstruksjon som vi kjenner igjen på den bygningen i Schweigaards gate som står den dag i dag, nå i fredet og rehabilitert og oppusset stand. Men den bygningen vi ser her er det vi kalte Kjøtthallen den gang. Og når jeg sier vi så mener jeg at herværende bloggredaktør som moped-bud i hovedstaden i en sommerferie for drøyt femti år siden faktisk var innom denne kjøtthallen, med sin Tempo-Lett moped, med bud fra organisasjonen En Verden..

LILLESØSTER: 
Inger Munch 
som 15-åring.. 
(Tegning: 
Edvard Munch)

Den store åpne plassen vi ser på bildet er selvfølgelig Grønlands Torg, som jo nå er forsvunnet til fordel for det svære boligkvartalet som ble bygd her for noen år siden, og vi ser trappesystemet langs elva, som faktisk er der den dag i dag. Men det vi ikke ser her er Nylandsveien som i dag går oppe i annen etasje over torget og som i disse dager er under ombygging i forbindelse med Bjørvika-utbyggingen og tilknytningen til Dronning Eufemias gate, Bjørvikas paradegate, som noen i parentes bemerket nå mener heller bør få navnet Edvard Munchs gate.. Lillesøster Ingers bilde er tatt på midten av tjuetallet.
_bb/


Havneliv
Sørenga/Ekeberg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar