mandag 19. mars 2012

Bjørvika: Barcodehølet er (nesten) fullt..


BAKSIDA: Det er en solid vegg utbyggerne har reist mellom folk i indre by øst og fjorden. Den vender ryggen til byen, åtte-ti blokker på geledd, alle med bygningskroppen i samme retning. Fremtiden vil vise om den videre utbyggingen kan bryte opp, 0g kanskje dempe,  den stramme geledd-virkningen.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Bjørvika-utbyggingen er fortsatt


..et retningsløst monsterprosjekt..

..fortsatt vil det ta mange år før dette Beirut-lignende landskapet skal bli noe nær normalt..



Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

I skyggen av den sensasjonelle publikumssuksessen som utspiller seg på det kritthvite marmorslottet i Bjørvika-fjæra, kan vi nå for alvor ane konturene av det som skal bli den nye bydelen på østkanten i Oslo. Det er selveste Barcoden som kommer..
Det skrev undertegnede i den første historien om utbyggingen i Bjørvika på denne bloggen høsten 2008, den 17.august, for å være helt nøyaktig. Altså for snaut tre og et halvt år siden.. Under tittelen Bjørvika: Det store barcodehølet..
Les selv her!

DENGANG: Barcodegrøfta, august 2008..

Vi har satt oss fore å følge Bjørvika-utbyggingen gjennom årene, men det begynner å tære på tålmodigheten. I disse dager er Bispelokket nærmest jevnet med jorda, bortsett fra den delen som sørger for trafikken nordover Nylandsbrua. Så vi skimter et riss av det som skal kalles Dronning Eufemias gate i krateret etter Bispelokket. Men fortsatt vil det ta mange år før dette Beirut-lignende landskapet skal bli noe nær normalt. 



SENSASJON: Restaurantsensasjonen Maaemo, løfter området en smule..

Og hvor går vi herfra, når barcoden nærmer seg fullførelsen — hva skal skje med Bispevika, Kongshavn osv.? Hva tenker utbyggerne, og hvor er de folkevalgte? 
Aps folk i Gamle Oslo kom med en oppfordring her om dagen om at vi må satse på akvarieplanene. Men det var et spakt og forsiktig anslag. 
Hva med folkets røst? En latterlig tanke i dette monsterprosjekt, at noen skulle være interessert i å lytte til det vi mener, vi som bor her. På Grønland, Gamlebyen, Tøyen, Grünerløkka. Det skulle tatt seg ut at noen ba om å få et ord med i laget!
Alle synes å være opptatt med å slikke sårene etter Lambda-misèren..
I godværet i dag forsøkte vi å bedømme på et tilnærmet nøkternt vis hvordan dette begynner å se ut, og spesielt tenker vi på inntrykket vi får av utbyggingen på litt avstand, stående på den forøvrig fantastiske flytebrua mellom Sørenga og Opera-utstikkeren.

BARCODEN SETT FRA SØRENGA: Det ser jo ikke ut i måneskinn.. 

Et middel- aldrende ektepar gikk akkurat forbi og omtalte det vi så der innerst i vika som Oslos nye skyline, og vi tenkte at for å være helt ærlig så ser det ikke ut i måneskinn. Nå har vi jo ment dette i mange år om barcode-kvartalet, og vi ser ikke noe som kan endre på det, selv om været var vakkert, og det er en fin opplevelse å stå der ute på denne flotte spaserbrua og se innover. 

Men blokkene der inne, bygd etter samme mal, er på samme tid ensformige og uensartet, uten stil, en slags industriell senfunkis. Åtte-ti høyblokker på geledd i fjæra, alle med bygningskroppen vendt  samme vei. Sjarmløst, i kontrast til Tjuvholmen, i den andre enden av Fjordbyen, vest for Akershus og Vippetangen. Mye avhenger av den videre utbyggingen. Så hva skjer nå? 

SØRENGA: Den flotte spaserbrua, flytende i havet..

Sett fra fotgjengerbrua over jernbanelinja, altså med et blikk mot ryggen av barcoden, er opplevelsen mer mangfoldig, vi har nettopp passert det sensasjonelle restauranthuset Maaemo i Utdanningsdirektoratets hus, og ser altså rett sørover mellom barcode-blokkene, med en flik av hav skimrende i det fjerne, utover mot Sørenga. 
De siste blokkene sliter fortsatt med å nå toppetasjen, DeLoitte-blokka, rett til høyre, eller rett vest for stasjonsalmenningen, som brua går over til, har begynt å bli tildekket av det løvformede dekkverket som skal pryde hele bygningen, men det gjenstår fortsatt atskillig før den når 17 etasjer.  

MØRKE: Slående er det hvordan denne ryggen på barcode-blokkene ligger i et enda mer stummende mørke, selv på en høylys og solsterk marsdag, enn byen nord for linja. 

Men alle barcode-blokkene er likevel kommet såpass opp at det nå er mulig å bedømme i hvilken grad dette er en mur, en massiv vegg av blokker mellom havna, Fjordbyen, og byen nord for jernbanelinjene. Slående er det hvordan denne ryggen på barcode-blokkene ligger i enda mer stummende mørke, selv på en høylys og solsterk marsdag, enn byen nord for linja. 
Smalblokka er markedsført som en solrik boligblokk, men det gjelder ikke boligene på nordsiden, og innover langs veggen til monsterblokka 16 meter lenger vest, der råder den evige skumring..     


Bjørvika skal romme 4-5000 boliger, 20.000 arbeidsplasser, på et totalareal på 646.000 kvadratmeter. Prosjektet i sin helhet er forventet å generere 100.000 nye kollektivreisende. 

Men de blir jo aldri ferdige. Og fortsatt er det plent umulig å få et grep om hvordan det skal bli. Bjørvika-utbyggingen fremstår fortsatt som et retningsløst, hybris-styrt monsterprosjekt — fullstendig utenfor folkevalgt styring. Hva skjer videre? Hvem kan fortelle oss det?  Alle synes å være opptatt av å slikke sårene etter Lambda-misèren.. 
_bb/

Finn mer under BJØRVIKA
Les om Den Siste Bjørviking her..
Si din mening i kommentarfeltet..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar