søndag 18. mars 2012

Ukas medieblikk: Film, bøker, musikk, aviser osv., — alt er best i skya..

FARVEL DVD, FARVEL KINO: "På DVD nå", var den gode nyheten - og redningen - for det filmelskende publikum når yndlingsfilmen var tatt av kinoplakaten og du var henvist til nærmeste DVD-butikk. Nå er det slutt for DVD, og snart er det kinoenes tur..? Her ser vi Keira Knightly og James McAvoy i den perfekte grinefilmen Om forlatelse, nattkino på NRK1 denne helga.. (Film: Filmweb)

Snart ser alle film på bussen..

..det å sitte i sofaen og se en ny film på en liten skjerm som du har i fanget, er hundre reiser mer bekvemt enn å vandre ut i det vinterlige nattemørket og se en film sammen med det skravlende og popcorn-stinkende udyret, publikum. Og billigere..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
For noen ganske få år siden, som høsten 2008 da vi startet denne bloggen, måtte vi sørge for å få med oss Nå på DVD i tittelen hvis vi hadde vært litt seint ute med en filmomtale og filmene ikke lenger gikk på kino. Som i denne lørdagskveldens nattkino på NRK1: Om forlatelse, nå på DVD.
Seint i fjor høst gikk jeg til anskaffelse av en iPad, og har siden oppdaget at det å sitte i sofaen og se en relativt ny film på en liten skjerm som du har i fanget, kanskje med en pute under, og en kopp med noe godt og en liten sjokoloadekakebit på en asjett, med ørepropper i øret, — det er hundre reiser mer bekvemt enn å vandre ut i det vinterlige nattemørket og se en film sammen med det noen omtaler som det skravlende og popcorn-stinkende udyret, publikum..

MOBILFILMAFTEN..: Snart ser alle film på mobilen.. (Foto: Bjørn Bratten)
Samtidig er vi i den situasjonen, sammen med noen millioner andre mennesker på jorda som har knyttet seg til Apple-systemet, eller lenket seg til, alt ettersom, — at vi nå gladgruer oss til tilsynekomsten av iCloud, det nye skysystemet som lar deg legge alt det du har kjært og lagret, til et sted der sola nesten alltid skinner, nemlig i skya.
Den digitale skya. Før ble det sagt at over skyene er himmelen alltid blå. Nå er det ingen som bryr seg det døyt om himmelen, nå er det cyberskya som gjelder. Snart er det der alle filmene, alle bøkene, platene, nyhetsmediene, inkludert avisene, alt som er kjent og kjært, ligger. Og det er altså ikke noen framtidsvisjon. For Apple-brukere skjer det nå i vår, jeg har ikke våget å sjekke tidspunktet og håper det bare skjer uten at jeg merker det.
Slik det var da det såkalte me.com-systemet ble innført. På me.com skulle du legge ut mail og bilder og lage blogger og hva vet jeg, og det ble noe som er blitt kalt Steve Jobs og Apple-systemets eneste solide fiasko. Det ble innført for et antall år siden for alle mac-brukere, for å være et slags famlende skritt mot det vi altså nå får: iCloud..
Det er Aftenpostens mediekommentator Joachim Lund som fra South by South West-mediejippoet i Austin, Texas, minner oss på det paradigme-aktige tidsskillet vi er inne i: Snart ser alle film, leser bøker, aviser osv., på mobilen, på bussen.. Årsaken er enkel: Vi krever at alt skal være tilgjengelig. Hele tiden. Og snart er det det.
For filmbransjens del er ikke framtida svart, snarere tvert i mot, mener kommentator Lund, for i framtida kan alle produsere film, fordi det bare blir billigere, og alle kan distribuere, det skjer jo allerede nå. Men kinoene må kanskje gå tilbake til å bli bowlinghaller, hva vet vi.
_bb/

Legg din kommentar i kommentarspalten under dette..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar