søndag 17. august 2008

Bjørvika: Det store barcode-hølet
KJEMPEHØL I BAKKEN: Øst for de første tjuvstarterne i barcode-rekka, sør for jernbanesporene på Oslo S og nord nordøst for den gamle motorveimaskinen. Her skal barcoden ligge. (Alle foto: Bjørn Bratten)


Nå formes østkanten på ny


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
I skyggen av den sensasjonelle publikumssuksessen som utspiller seg på det kritthvite marmorslottet i Bjørvika-fjæra, kan vi nå for alvor ane konturene av det som skal bli den nye bydelen på østkanten i Oslo. Det er selveste Barcoden som kommer..
Et av de største anleggshøl som noen gang er sett på disse kanter er i ferd med å oppstå øst for Thons opera-hotell og Pricewater-blokka, de to første tjuvstarterne i barcode-rekka, og altså sør for jernbanesporene til Oslo S.

BARCODEHØLET: Sett fra operataket, med Bispelokket i forgrunnen..


Aldri før
Flere hundre meter langt og drøye hundre meter på tvers, og atskillige meter dypt, viser hølet med all mulig tydelighet at det sentrale Oslo, ikke minst det sentrale gamle Oslo, er i ferd med å omdannes på en måte som vi aldri har sett på vår kant av byen.
Stikk i strid med ønskene til et stort flertall av de berørte, nemlig folk på østkanten, kom byrådet til sin endelige konklusjon i barcodesaken i slutten av juli, midt i sommerferien: De lot seg ikke rokke av kritikerne og gikk inn for Barcode i fullt format.

Stakittgjerde..
Det er verdt å få med seg hva de folkevalgte sa:
- Vi mener de høye, slanke byggene i Barcode vil gi best fjernvirkning. Det blir ingen mur, heller et stakitt, sa byrådsleder Erling Lae til Aftenposten i juli.

Han mente at rekken når den står ferdig vil bli sett på som dristig og nyskapende.
Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, opplyste riktignok at byggehøydene skal reduseres noe aller nærmest Middelalderparken.


KONTRAST: Snaut hundre meter fra Barcode-hølet fant vi denne idyllen: Oslo Ladegård med den hyggelige Ladegårdskroa.


Misforstått
Men:
- Mange har nok misforstått når de tror dette skulle bli en mur i strandkanten, sa Agerbak-Jensen, og trodde som Lae at Oslofolk vil se kvalitetene ved prosjektet når det reiser seg. Spørsmålet er selvfølgelig hvilke Oslofolk man spør. De som bor bak gjerdet eller de som bare kommer innom og ser på gjerdet..


Bystyret bestemmer
Men hvordan bygningene faktisk kommer til å se ut, er det nå opp til bystyret å avgjøre. Det vil si, det bystyret som blir valgt 10. september. Saken kom så sent at den ikke kan behandles i det ene møtet som gjenstår i august. Det skal jo bli interessant å se om denne saken får noen innflytelse på sammensetningen av det nye bystyret..
I en kommentar-artikkel på tredje side i Dagbladet i dag om fornyelsen av Fjordbyen, Bjørvika og det gamle Oslo skrev skribenten følgende: ”Bydelsbeboerne på østkanten trodde de ville få et løft med Fjordbyen. I stedet innser de at de havner bak en mur av høyblokker...”
Tiltredes, som salig Stabel ville sagt.
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar