søndag 25. mars 2012

Film: The Hunger Games (Am.)

DØDSLEKENE: Jennifer Lawrence og Josh Hutcherson i The Hunger Games, enda en grotesk og dystopisk ungdomsfilm.. (Foto: Filmweb)




Dødsleker for barn..


".. en ren spekulasjon i unge menneskers døds-fascinasjon. Det kan være en farlig lek. Så lenge det er de yngste kinogåerne som legger igjen mest penger i kinosalene, er det også en svært lukrativ lek.."


Film: The Hunger Games
Regi: Gary Ross
Med Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Lenny Kravitz


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Såkalte dystopier er populære blant ungdommer i vår del av verden for tiden, vampyrfilmer er høyeste mote, skrekkfilmer av de forskjelligste slag, en ny bølge filmer som kretser om selvmord, og denne uka kom altså The Hunger Game som handler om svært unge mennesker som deltar i et slags reality-TV hvor du må drepe alle dine konkurrenter for å vinne. Altså en slags morbid fortsettelse på det som startet med Big Brother for noen år siden.
Historien, som bygger på en populær romanserie for ungdom, tar utgangspunkt i et slags perverst, fascistoid diktatur, man låner liksom litt fra gamle greske myter og fra de store diktaturkritikere som Aldous Huxley og George Orwell, men diktatur-kritikken og det politiske forsvinner snart i groteskeriene rundt denne reality-ideen og avslører dermed seg selv: 


The Hunger Games er, under et tynt ferniss av liksom-samfunnskritikk, en ren spekulasjon i unge menneskers døds-fascinasjon. Det kan være en farlig lek, men så lenge det er de yngste kinogåerne som legger igjen mest penger i kinosalene er det også en svært lukrativ lek. 

DØDSLEKENE: En touch av Orwell.. (Foto: Filmweb)
The survival of the fittest, eller den sterkeste overlever, heter det jo hos han som fant opp utviklingslæren, Charles Darwin, men det er ikke lett å tenke seg at han skulle kunne forutse hvilke sjuke påfunn som skulle springe ut av de vitenskapelige funnene hans. 
Mesteparten, selve krigsspillet, i denne filmen, utspiller seg i en helt normal amerikansk skog, det er ikke ofte vi får gjøre slike besøk, og som vanlig i moderne filmestetikk er skogen et farlig sted, hvor man fort kan møte døden, på så mange slags vis. 
Så hvordan forklarer vi at The Hunger Games, som egentlig burde vært kalt Dødslekene, siden det er død og ikke sult det lekes om, setter publikumsrekord overalt hvor den kommer? Mye av forklaringen ligger i utformingen av hovedrollen til Jennifer Lawrence som en slags Robin Hood-aktig heltinne som viker unna de verste blodsutgytelser. De unge menneskene som fyller kasseapparatene med penger til filmprodusentene identifiserer seg med henne som en velgjører — det er de 23 (eller egentlig bare 22..) andre ungdommene som er morderiske udyr.. 
Nøkkelen til filmens suksess ligger i de lave aldersgrensene — det gjelder å få de yngste, og altså ivrigste kinogåerne, til å identifisere seg med heltene i filmen. Genistreken her er at du har en jente som fryktløs og handlekraftig helt. Får du de yngste jentene til å bli drivkraften i salgssuksessen til en action-film, som ellers er guttas greie, er mye vunnet - i filmprodusentenes bulende lommer. I denne alderen går gutta dit jentene går. På de amerikanske reklameplakatene heter det: En action-film med et hjerte.. Gjett hvem det er beregnet på..
Med en femten års grense her ville filmen falt død til jorda. Det er på den tiden barn begynner å reflektere over liv og død - på alvor..
_bb/

(Oppdatert 27.mars klokka 0900: På hjemmebane i USA spilte denne filmen inn 900 millioner kroner den første helgen, som er en tredjeplass på lista over tidenes beste kinoåpninger, bare slått av del to av Harry Potter and the Deathly Hallows og The Dark Knight.. Det betyr at Dødslekene, som denne filmen jo egentlig skulle hett, er den mestselgende  ikke-sequel-film i historien når det gjelder omsetningen på den første helga i USA.. )
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar