fredag 29. august 2008

Film: The Dark Knight (Am.)DYP-DYSTER-ACTION: Dypt og dystert skal det være i de nye Batman-filmene, men Joker (t.h.) er morsomst.


Sympati for djevelenFilm:
Regi: Christopher Nolan

Med Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

For en som for lengst er vokst ut av målgruppen til Batman-filmene, men som riktignok var fan av tegneseriene da de kom til Norge etter krigen, er det fascinerende å se hvordan den lange rekken av Batman-prosjekter har utviklet seg til å bli en slags dyp-dyster-action for viderekomne filosofistudenter.
Vi har jo lært oss at dype tanker dreper god action, men i Christopher Nolans nyeste Batman-versjon, med en tittelen som godt kunne vært Den mørke ridder, drives filosoferingen, spesielt fra den gale Joker-figurens (Ledger) side, helt ut i hysteriet.
Og de lengste filosofiske utlegningene inntreffer på de mest elleville tidspunkter, som når han henger i en snor, som Batman (Bale) kontrollerer, utfor en skyskraper, med klar og uhindret utsikt til den visse død. Da er den gale Joker med de knivskårne smilehullene som best..
Interessant er det også å se at Batman-regissørene nå velger de sjelfulle mer enn de glamorøse skuespillerne. Rachel (Gyllenhaal), for eksempel, blir av de mannlige karakterene beskrevet som svært vakker, men etter Hollywoods klassiske glamour-oppskrifter er hun heller det vi ville kalle alminnelig. Men hun har sjel, hun føler, og vi skjønner at hun føler.
Det samme er jo tilfelle med de andre figurene, også Batman selv. Skjønt Harvey Dent (Aaron Eckhart), den nye statsadvokaten som skal rydde opp i Gotham med Batmans hjelp, stiller ikke i samme klasse. Men så er han da også heltens, Batmans, rival i kjærlighetslivet. Det skulle tatt seg ut at han hadde noe dypt og gripende å by på.
Så er altså likevel denne siste Batman-filmen, som alle de andre, altfor lang. Pompøst er det, slik Hollywood vil ha det, og overoppfylt av knall og fall og branner og bilcrash og eksplosjoner og drap, drap, drap. Så er det jo selvfølgelig bare ment som moro. Men altså dyp moro..
..bb/


Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar