lørdag 24. mars 2012

Operaen: Is-slottet av Tarjei Vesaas

VESAAS-BALLETT: Nasjonalballetten danser Tarjei Vesaas roman Is-slottet i koreografi av Kristiand Støvind, etter musikk av Terje Isungset. Premiere tirsdag 27.mars..(Foto: Erik Berg)
(Oppdatert onsdag 28.mars: Is-slottet varer bare en time, den har driv og intensitet gjennom hele, men går glipp av noen muligheter til å etablere en personlig samklang som ville hevet den et ekstra hakk, skriver Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad..
Estetisk vakkert og innholdsrikt, men enkelte ganger for konkret i visualiseringen av handlingsforløpet, skriver Aftenpostens Mona Levin. Visualiseringen av indre opprør får ikke noen rystende dramatisk forløsning, men scenen der jentene går opp i ett når de i romanen ser seg i et speil, er kreativt nytolket i en lett erotisk pas de deux, skriver Aftenposten.)
Is-slottet av Tarjei Vesaas er fortellingen om Siss og Unn, to jenter som i overgangen mellom barn og voksen finner hverandre i et nærmest uforklarlig vennskap. Men når de åpner seg for hverandre og slipper ut alle sine hemmeligheter, åpnes også dørene for opplevelser som får uante og livstruende konsekvenser. Den ene vandrer inn i isslottet, den andre leter fortvilet etter henne. Det som var lyst og herlig, blir mørkt og farlig. Livet og døden går hånd i hånd.
Tarjei Vesaas vakre historie ble på 70-tallet filmet av Per Blom i en helt reell isfoss, et svært norsk fossefall som var fullstendig gjenfrosset, og ble en fin og var forestilling, som imidlertid ikke ble sett av mange. Nå skal fortellingen danses, på operaens Scene2, premiere tirsdag, med Kristan Støvind som koreograf og med Terje Isungsets musikk. Støvind har også tidligere skapt dans for og om unge. Hans Salt kyss, syrlig smil, søt musikk, ble i 2010 nominert til Kritikerprisen. 
Vises 30.mars og 12., 13., 15. og 17.april.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar