mandag 23. mai 2011

Østkanthelga: Bjørnson på Black Box

BJØRNSON: Over Evne III spilles på Black Box torsdag, fredag og lørdag kommende helg..


Gjentar fjorårets suksess

Bjørnson-reprise
på Black Box


Hvordan møter man den skjulte, konsentrerte makten? Med raseri og aksjon? Med reform og kompromiss? Med dialog og tilgivelse?

Det spørsmålet stiller Pia Maria Roll og Marius Kolbenstvedt i forestillingen Over Evne III som spilles tre kvelder på Black Box til helga. «Over Evne III» hadde premiere på Black Box Teater i januar i fjor, og markerte dermed starten på Bjørnstjerne Bjørnsons 100 års jubileum. Forestillingen gikk for fulle hus og mottok strålende kritikker.

I stedet for å reprodusere Bjørnson tekst, har Roll/Kolbenstvedt funnet dokumentariske paralleller til Bjørnsons karakterer i vår egen tid. Vi møter et bredt spekter av mennesker som har ulike erfaringer av makt og avmakt: Den radikale presten, korrupsjonsjegeren, de polske bygningsarbeiderne, varsleren, direktøren, den revolusjonære kunst-aktivisten, metafysikeren. 
Med unntak av Pia Maria Roll er ingen av forestillingens aktører skuespillere, men invitert inn i teatret i kraft sin kunnskap, sin erfaring og sitt engasjement. 
I 1895 skrev Bjørnstjerne Bjørnson Norges første ”selvmordsbomberdrama” Over Ævne II, som åpningsforestilling til Nationaltheatret. Stykket beskriver en streikekonflikt i en liten norsk industriby. De utsultede arbeiderne ledes av den revolusjonære prestesønnen Elias Stang. Fabrikkeier Holger innkaller landets 100 mektigste fabrikkeiere til møte i sin private middelalderborg. Nå skal direktørene, bak lukkede dører, danne en mot-organisasjon, og for all framtid knuse arbeidernes opprør og krav. Da smeller det. Borgen går i lufta.


Finn mer på ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar