lørdag 22. januar 2011

12 kunstnere, akademikere og arkitekter mot Lambda

MUNCH PÅ TØYEN: Torsdag til uka lanseres boka Munch på Tøyen der 12 eksperter, arkitekter, kunstnere og akademikere, utdyper sin argumentasjon omkring Lambda og begrunnelsen for å beholde Munch-museet på Tøyen. Bokomslaget er tegnet av Finn Graff.. (Tegning: Finn Graff)

"Slakterne" er tilbake

Erling Skaug og Jeremy Hutchings slaktet Lambda-konseptet på det grusomste i Aftenposten for ett år siden. Det ble ikke nådig tatt opp. Nå kommer boka med utdypningene..

- Juryen kaller Lambda en miljøvennlig og bærekraftig løsning. Bygget svarer ikke til et slikt honnørord. Etter vår mening har juryen premiert et teknisk sett uegnet museumskonsept, skrev professor emeritus Erling Skaug og førsteamanuensis Jeremy Hutchings ved konserveringsstudiet ved Universitetet i Oslo, i et innlegg i Aftenposten for et snaut år siden. Til uka kommer boka der de utdyper påstandene sine.
 - Et museumsbygg må gi den best tenkelige bevaring av uerstattelige kunstverk. All risiko må reduseres til et absolutt minimum og forenes optimalt med hensynet til publikum, het det i fjorårets innlegg. 
- Høyhus er gunstige sett ut fra plassmangel og tomtepris, men museer stiller andre krav. De blir derfor praktisk talt aldri bygget vertikalt. Høyhus er mer kompliserte, usikre og ressurskrevende i oppføring og drift. 
- Byrådet har lenge kjent til advarsler om bygget som et energisluk, men har avvist dem som partipolitiske utspill og justeringsspørsmål. Lambdas form, type og plassering gør det urealistisk å snakke om ”justeringer”, skriver de to ekspertene.

Innlegget i Aftenposten var del av en mer omfattende rapport om de museumstekniske sidene av Lambda som, pekte ekspertene på, knapt har vært berørt i debatten om det fremtidige Munch-museet i Bjørvika. Dette er blant de tingene som de nå utdyper i boka.
De to ekspertene peker på at kunstverk er ytterst sårbare for klimatiske variasjoner. 
Stabilitet, sikkerhet og ressurseffektivitet i en bygning oppnås med minimal overflate versus volum og optimal bakkekontakt, det vi si lave, tilnærmet kubeformete bygninger. Lambda-tårnet er den motsatte modellen, skriver Skaug og Hutchings.

Foran boklanseringen peker Erling Skaug i en mail til Østkantliv på at kommunens elendige vedlikehold av den nåværende museumsbygning nylig har fått dramatiske konsekvenser. Boken, som ble skrevet før dette kom for dagen, foreslår bl.a. en oppgradering av museumsområdet og en ny arkitektkonkurranse i fortsettelsen av bystyrets enstemmige vedtak fra 2005-06 om nybygg på Tøyen.  
Professor Skaug benytter anledningen til å peke på  det nye Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen som ble offentliggjort denne uka. I motsetning til tårnbygget Lambda er det et lavt bygg med helhetlig beskyttende takkonstruksjoner - langt mer i pakt med aktuelle ideer om hvordan museer skal konstrueres.
- Lambdas energisluk, til drift av klima-anlegg osv., er stikk i strid med kommunens mål for Bjørvikautbyggingen og med dens vedtak om at nye bygg skal være lavenergihus, sier Erling Skaug til Østkantliv.
-bb/


Finn mer i ARKIV under BJØRVIKA

2 kommentarer:

  1. Lansering av boka på Fritt Ord, torsdag 27.01, kl. 11:00. Åpent for alle.

    SvarSlett
  2. Underskriftskampanje her:
    http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=2999

    SvarSlett