fredag 22. januar 2010

Østkanthelga

COSMOPOLITE I HELGA: Fiona Monbet, Frangy Delport og Andreas Öberg.


Django for alle penga

Djangofestivalen, som i år kan feire 30 års jubileum, starter på Cosmopolite på Torshov i kveld, fredag klokka 2000. Den er verdens første og lengstlevende festival tilegnet Django Reinhardts musikk.

Festivalen ble startet opp av Jon Larsen i Hot Club de Norvége i 1980. 23. Januar 1980 ville Django ha fylt 70 år og Larsen ville markere fødselsdagen til den virtuose og stilskapende gitaristen med å lage en festival.

Festivalen ble starten på en ny æra for Django Reinhardt og stringswing. Fra å ha startet i det små i 1980, arrangeres festivalen i nyere tid over to dager. Festivalen er et klekkeri for unge og fremadstormende artister. Kombinasjonen av god musikk uført av unge artister og internasjonale stjerner er en miks som slår til hos publikum - ung som gammel.

Hot Club de Norvege, som med sin leder Jon Larsen er initiativtakere til Django-festivalen, har vært kontinuerlig på veien siden høsten 1979. De regnes internasjonalt blant de fremste i sin stilart, ofte kalt string swing. Med utgangspunkt i musikken til legendariske Django Reinhardt har de i dag kommet frem til sitt eget uttrykk.

En pussig detalj rundt årets 30 års jubileum er at det jubileet ble feiret også i fjor, og vi omtalte det som det i vår omtale og anmeldelse her på bloggen, se lenken. Men det insisteres jo på at det hele startet i 1980, så hvis vi ikke regner helt feil må det jo være riktig med året 2010 som tretti års jubileum.. Men er det så nøye?

Cosmopolite, Vogts gate 64

Fredag: Hot Club de Norvege (N), Frangy Delporte Duo (F), Fiona Monbet (F), Darryl Hall (US), Andreas Öberg (S), Samaraboulf (F).

Lørdag: Hot Club de Norvege, Carsten Boe Trio (N), Serge Camps Opus4 (F), Gonzalo Bergara (AR), Fiona Monbet (F), Darryl Hall (US), Jon Larsen (N), Florin Niculescu (ROM), Andreas Öberg (S)

Black Box, Marstrandgata 8

"Every morning when I wake up, I feel like shooting a corporate leader, but it usually wears off by lunchtime."

-fra Over Evne III

I 1895 skrev Bjørnstjerne Bjørnson norges første selvmordsbomberdrama som åpningsforestilling til Nationaltheatret. Stykket beskriver en streikekonflikt i en liten norsk industriby. De utsultede arbeiderne ledes av den intellektuelle prestesønnen Elias Sang. Fabrikkeier Holger innkaller landets 100 mektigste fabrikkeiere til møte i sin private middelalderborg. Nå skal direktørene, bak lukkede dører, danne en mot-organisasjon, og for all framtid knuse arbeidernes opprør og krav. Da smeller det. Hundre år etter Bjørnsons død har vi gleden av å presentere oppfølgeren, heter det i programmet fra Black Box.

Over Evne III er skrevet av Pia Maria Roll og Marius Kolbenstvedt.

Forestillingen vises ti ganger i januar, med start fredag og lørdag 22. og søndag 23.januar klokka 1900.


Kampen Bistro, Kampenjazz, Bøgata 21.

Søndag klokka 1500: Barnejazz Jon Bone med Signy Sandsberg og Ingse Tvedt

Søndag klokka 2000: Instant Orchestra med Yrsa Ulriksdottir, Martin Lillelid og musikalsk leder Kari Rolland - saxer, Torstein Lavik Larsen og Frøya Stavem - trompet, Mathias Hole - trombone, Maia Kjeldset Siverts og Bror Barosen - trommer.
Og for denne anledningen: Thor Hauknes - trekkspill, Martin Taxt - tuba.

Instant Orchestra er et band med utspring i Oslo musikk- og kulturskole (OMK). All musikken er improvisert, og er for en stor del basert på soundpainting..


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar