søndag 25. januar 2009

Cosmopolite: Django-anmeldelseLEGENDENE: Gitarekvilibristen Nomy Rosengren (19) øverst, nedenfor Nomy med band (Ringo Steinbach, gitar og Arnoud Van Den Berg, bass). Foto: Michal Wasaznik


Hett og Tett på Torshov

Det ble hett og tett i de gamle kinolokalene på Torshov i kveld, nå ombygd for Cosmopolite, og åsted denne helga for vinterens hittil hotteste festival, Django-festivalen, som i år har vært arrangert i Norge i 30 år, stadig i regi av Django Reinhardts norske epigoner, Hot Club de Norvège, under ledelse av ildsjelen Jon Larsen.

I kveld var det, i lokaler fylt til randen av entusiastiske Djangovenner m.fl., den norske Hot Club-gjengen selv som åpnet ballet, tett fulgt av den fransk-russiske sigøyner-, kabaret-, og folkloregruppa Arbat, en slags fransk-russisk variant av Gypsy Kings, uten popfrieriet. Men det var nok 19-åringen Nomy Rosengren, lillebroren til den legendariske Django-gitaristen Jimmy Rosengren, det var stilt størst forventninger til.

S
torebror Jimmy debuterte på en Django-festival i Norge i 1992 som 12-åring, ble siden en fast gjest på disse festivalene gjennom årene, en trofast Norges-venn, og blir nå, som han visstnok er blitt utsatt for et hjerneslag, omtalt som verdens beste gitarist, intet mindre, men altså ikke lenger i virksomhet.

Lillebror Nomy debuterte som kompgitarist for storebror som åtteåring, og i kveld stilte han altså som solist i beste Django-stil på Cosmopolite.Og overbeviste i hvert fall denne tilhører om sin virtuositet, med et høyt oppdrevet tempo, lynraske fraseringer og et repertoar som nok tok pusten fra både garvete Django-beundrere og mer nyvunne venner av den sigøynerinspirerte gitarjazzen.Og aldri har vi hørt – og sett – råere versjoner av de eviggrønne traverne, som All of me, Honeysuckle Rose osv. En ny legende er på vei..
..bb


Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar