søndag 1. mars 2009

Norsk storfilm på USA-topp


ACTION: Max Manus banker de uten- landske stor- filmene på bransje- stedet IMDB. (FOTOS: FILMWEB).MAX MANUS BANKER
STORFILMENE


Den norske storfilmen Max Manus har satt rekord etter rekord på norske kinoer siden premieren 15. desember. Nå setter filmen merke etter seg internasjonalt også, skriver Dagbladet i dag.

På det internasjonale filmbransjenettstedet IMDb.com (The Internet Movie Database), som fører kartotek over alle verdens filmer, har Max Manus nå fått plass på topplista for både actionfilmer, krigsfilmer, historiske og biografiske filmer.

På sjuendeplass. Filmen ligger for øyeblikket på 29. plass på actionlista, med en karakterscore på 8,3 av 10 mulige. Filmen hopper til 19. plass på krigsfilmlista. På biografilista ligger den på 10.plass, mens på historielista er den enda høyere - på en sjuende plass!
Hvordan er det mulig for en film som er blitt vist så lite utenfor Norge, spør avisa, og forklarer:

Automatisk. Filmlistene blir regnet ut automatisk, utfra karakterer gitt av brukerne. Nettstedet bruker en egen matematisk formel, der de viktigste variablene er gjennomsnittskarakter og antall stemmer. Gjennomsnittlig karakter for alle filmene tas også i betraktning. I tillegg må enhver film på topp 50-listene ha fått minst 1000 stemmer.


Slår Oscarvinnere. Max Manus har fått totalt 1 856 stemmer. Det er milevis unna mange av de andre filmene på listene, som har fått over 100 000. Til sammenligning har film nummer én på actionlista, The Good, the Bad and the Ugly fått 119,876 stemmer. Film nummer to, The Dark Knight, har fått hele 349,988 stemmer. Begge har en gjennomsnittskarakter på 8,9.

Men Max Manus' høye gjennomsnittsscore fører likevel til at den får plass høyere opp på lista enn langt mer kjente filmer, som Kill Bill vol. 1, Braveheart, Blade Runner og Gladiator. Det til tross for at alle disse filmene har fått over 100 000 stemmer.
På lista for historiske filmer slår den Oscarvinnende filmer som Letters from Ivo Jima, Gandhi og Alle presidentens menn.

Kanskje kan Max Manus kapre flere stemmer i løpet av helga. Filmen blir vist for studenter, filmbransjefolk og det norske miljøet i New York, på to private visninger, ifølge Dagbladet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar