torsdag 19. februar 2009

Ny norsk "Oscar-pris": Kanonprisen


TAR ALT: Max Manus og Axel Hennie gjør nærmest reint bord ved den norske Oscar-utdelingen?. (Foto: Filmweb)

Max Manus tar - nesten - alt?

Max Manus, den norske storfilmen om krigshelten med samme navn, tar ni av ti mulige nominasjoner foran utdelingen av den norske filmbransjens egen Oscar-pris til fjorårets beste norske film, den såkalte Kanonprisen, i Trondheim 9.mars.
Aksel Hennie, som spilte Max Manus, Agnes Kittelsen, som spilte kona, Tikken, i samme film, Erik Poppe, regissøren av deUsynlige, og Mari Boine, som komponerte musikken til Kautokeino-opprøret, er blant de nominerte, ifølge bransjens eget fagblad, Rushprint.
Max Manus er altså nominert i samtlige klasser bortsett fra én, mens Mannen som elsket Yngve og deUsynlige er nominert i seks klasser, skrekkfilmen Fritt Vilt II og Kautokeino-opprøret i tre og filmene I et speil, i en gåte, De gales hus, Den siste revejakta og Fatso, er nominert i en klasse hver.
Om vår magefølelse er noe å satse på vil Manus-filmen gjøre nærmest reint bord ved selve utdelingen. Aksel Hennie er selvskreven som prisvinner for beste mannlige hovedrolle.
Agnes Mikkelsen er rost opp i skyene av mange anmeldere for sin filmdebut, også her på bloggen. Men vi skal ikke helt utelukke Anni-Kristiina Juusi som gjorde en knallinnsats i hovedrollen som Elen i Kautokeino-opprøret..
Det er ikke så lett å se hvem som skulle gjøre veteranen John M. Jacobsen rangen stridig for sin produsent-rolle i Manus-filmen.
De få klassene som ikke er avgjort på forhånd kan være beste birolle, der ingen fra Max Manus er nominert, og for beste foto, der Philip Øgaard som fotograferte Kautokeino-opprøret fort kan gi Manus-fotografen Geir Hartly Andreassen kamp på oppløpssiden..
Vi skal heller ikke se bort fra at Mari Boine (Kautokeino-opprøret) kan gi Manus-komponist Trond Bjerknæs motstand i kampen om prisen for den beste filmmusikken.
Kanonprisen er en relativt fersk foreteelse i det norske filmlivet, der distributørenes og filmbyråkratenes festivalpris, Amanda-prisen, som utdeles i Haugesund i august, fullstendig har dominert prisfloraen. Norsk Filmforbund, Produsentforeningen, Norske Dramatikeres Forbund, Norsk skuespillerforbund, Norske Filmregissørers Forbund og Norsk Komponistforening står bak Kanonprisen.
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar