søndag 7. september 2008

Kautokeino-opprøret på DVD


Kautokeino-opprøret er en av årets mest populære norske filmer. Nå foreligger den på DVD. Her et utsnitt av vår anmeldelse fra i vinter (fra en annen blogg):


Sympatisk, men blekt


"Dessverre er ikke Kautokeino-opprøret blitt noen ny Veiviseren. Nils Gaup vil sikkert si at det var heller ikke meningen. Men likefullt er det Veiviseren-trøkket vi savner i denne filmen. Kautokeino-opprøret er en svært sympatisk film om en blodig urettferdighet i den samisk/norske historien , men den er tungt fortalt og regien er ikke særlig spennende.
Det er særlig tre elementer som truer med å senke denne filmen, på tross av solid skuespillerarbeid fra flere av de viktigste aktørene og ditto fotoarbeid av veteranen Philip Øgaard: For det første avslutnings- scenen, som vi får en forsmak på allerede i starten. Det skal være en lidelse å se dette opptrinnet, men ikke fordi man føler man forgår av kjedsomhet.
Det andre er en manussvikt: Hva skjedde med de tre dødsdømte samene i prosessen på vei til dødsstraffen? Ble det ført en rettssak? Hva skjedde der? De hadde jo tross alt begått drap? Det var sikkert en parodisk rettssak, men det er ikke fritt for at vi lurer - når hodene triller..
Men hovedproblemet er at historien ikke er skrevet omkring en hovedperson. Det var det som var styrken i Veiviseren. Ingen tvilte på hvem som var den handlende person. Her er det jo, om man ser bort fra det avgjørende "slaget", kvinnen Elen (glimrende spilt av Anni-Kristiina Juuso) som er den handlende, og som også forteller historien. Men hun slipper liksom aldri helt til.."
En firer på terningen til Kautokeino-opprøret.
..bb


Finn mer om film i lenkekjeden til høyre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar