mandag 22. april 2013

Google-briller: Framtida kommer om et år?

TA ET BILDE!: Si ta et bilde, og brillene dine tar det bildet du ser. Ta en film av det du ser og brillene filmer. Hands free. Del det du ser og filmer, til andre, venner og kjente, hvem du vil, på direkten. Og vips ligger det ute på Facebook.. (Foto: Google)

Google glass 
filmer OG DELER alt! — hele tiden..

Før jul i år er det ventet at Googles nye mirakelbriller vil være tilgjengelig for 8000-9000 kroner pr. par, ble det hevdet tidligere denne uka. Nei, det skjer først om et års tid, korrigerte Google-sjef Erik Schmidt i et intervju med BBC i går.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Ved første øyekast kan det se ut som en gimmick: Google har laget «briller» hvor du kan se noe som ligner på mobilskjermen din rett på brilleglassene dine. Det kan brukes til så enkle ting som å se hva klokka er — uten å måtte se på klokka... 
Men Google glass kan også gjøre langt mer kompliserte ting:
Si ta et bilde, og brillene dine tar det bildet du ser. Si ta en film av det du ser og brillene filmer. Hands free. Del det du ser og filmer, til andre, venner og kjente, hvem du vil, på direkten.
Spør brillene dine om veien, og du får retningen opp på «skjermen» foran øynene dine. Kommenter, film og send beretningen om din villeste fjelltur på direkten. Vips ligger det på Facebook. GPS på mobilen blir plutselig nokså gammeldags..VIRKELIGHETSOPPLEVELSE: Se hvordan du gjør det.. Klikk på pila og fyll hele skjermen med videoen — og lær!..

Utvidet virkelighetsopplevelse
Brillene er koblet til mobiltelefonen din gjennom bluetooth, og dermed fungerer altså brillene som en handsfree-enhet. Siden den er koblet til mobilen, er det utviklet slik at du kan stemmestyre brillene.
Du kan gjøre nettsøk og få resultatene rett opp på skjermen. Tanken er å lage en «utvidet virkelighetsopplevelse» (augmented reality), og Google ønsker å gi utviklere fullt spillerom til å utvikle de løsningene de vil.
Mulighetene er så massive at vi neppe forstår det, men karttjenester vil for eksempel kunne få en helt ny dimensjon. Se for deg at du kommer inn på et handlesenter, er ute etter en spesiell vare, sier hva du vil ha - og automatisk kommer det opp piler i brillene dine som forteller hvor du skal gå for å finne det du leter etter. 

Rulles ut nå

I disse dager er de første 8000 personene i ferd med å få sine briller. Det er primært utviklere som skal kunne få bruke brillene til å skape sine egne applikasjoner. Den amerikanske teknologibloggen TechCrunch har allerede publisert sitt førsteinntrykk, og det er ventet at brillene vil være allment tilgjengelig for rundt 8-9000 kroner.
Vi tør ikke spå om Googles briller i første utgave vil være en braksuksess. Tilbakemeldingene så langt er delte. En både ser enorme muligheter og store utfordringer, og vi vet fortsatt ikke hva utviklere vil få til, skriver nettstedet Amobil..


Kan forandre alt
Google Glass har et innebygget kamera som kan ta opp video i HD-kvalitet. Tanken er at du skal kunne dokumentere nærmest hele livet ditt, og aldri gå glipp av et øyeblikk. Allerede i dagens utgave kan dette kobles rett opp mot Googles videochattetjeneste på Google+. For eksempel kan en ha en samtale mens en får hjelp til å lage mat - eller foreldre kan vise hva barna gjør hvis en er bortreist. Bare tenk på underholdningsverdien med alle spennende og morsomme videoer på YouTube med en slik teknologi. Aldri mer trenger du å tenke «åh, det skulle jeg hatt bilde av», for med et klikk — eller stemmekommando — ligger bildet eller videoen på Facebook.

Du blir alltid filmet
Men hvis noen alltid kan dokumentere livet sitt, så må en alltid forutsette at personer som bruke Google Glass filmer deg når du er i nærheten. Det blir ikke som i dag at noen må ta opp et kamera og filme deg. Ser noen på deg, filmer de deg kanskje.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar