torsdag 17. januar 2013

Østkantfolk: Søstrene Nordby på Tøyen Torg

BAKERIDYNASTIET: Ann-Christin Solveigdatter Nordby(t.v.), Gry-Jannicke Nordby og deres mor, Kari Solveig Nordby, her i midten, jubler over suksessen til Søstrene Nordby, det nye matstedet deres på Tøyen Torg. Men to generasjoner mangler på dette bildet... (Foto: Bjørn Bratten)

En ekte Tøyen-historie:

Bakeridynastiet Nordby:
Fire generasjoners kvinner

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
De solide marmorplatene på disken er over hundre år gamle. Alt det fine, gamle trepanelet på veggene er originalt. Brødhyllene, den grønne, blomstrete tapeten, svingdøra fra kjøkkenet, alt er fra den gamle bakerbutikken — i den runde ruta i døra er det innrisset desember, faktisk av en av Søstrene Nordby, Ann-Christin, en gang for lenge, lenge siden. 

FIN GAMMEL: De fine gamle trepanelene fra det gamle konditoriet pryder flere av veggene på det nye Søstrene Nordby. Ehsan og Mehri hygger seg ved et av de mange fullsatte bordene i det nye lokalet på Tøyen Torg.. (Foto: Bjørn Bratten)

— Men det fine, svart-hvit-rutete golvet, er derimot helt nytt — det nyttet ikke å få med det golvbelegget fra det gamle bakeriet, forteller Gry-Jannicke Nordby
Sammen med søsteren, Ann-Christin Solveigdatter Nordby, og deres mor, Kari Solveig Nordby, minnes hun fordums tider på Kampen og Tøyen, også før senteret kom, på slutten av seksti-tallet..
Gry-Jannicke, som er den yngste av søstrene, husker riktignok ikke stort fra tiden før senteret, men Ann-Christin husker hvordan hun som lita jente, kanskje bare sju-åtte år gammel, fikk penger av tante Jenny, som var bestyrerinne i de gamle bakerilokalene i gamlehuset, til å kjøpe godterier i tobakksforretningen som lå ved siden av det gamle bakeriet.
Sammen jubler de i dag over den overveldende tilstrømningen av Kampen- og Tøyen-beboere til Søstrene Nordby, det nye matstedet på Tøyen Torg siden starten «oppe på torget», for bare 16 dager siden. 

HAGEGATA: Kampens gamle handlegate, Hagegata, på sekstitallet. Det gamle bakerihuset, som fortsatt står i dag, er det tredje huset på venstre side av Hagegata nedover.. 
Og i dag, som kulda har slått seg litt, er også småbarnsforeldrene tilbake i fullt monn, og barnevognene fyller nesten halve lokalet.
Alt dette snakket om «gamlehuset» og «de gamle lokalene» kan virke forvirrende for lesere som ikke er fortrolige med slektshistoriske og geografiske forhold på Tøyen.
Men først: Historien om Søstrene Nordby og det nye konditoriet er ikke komplett før vi gjør oppmerksom på at det mangler elementer i slektsoga her: 
For på Midtåsen Sykehjem sitter selveste Mater Familias, Solveig Marie Nordby (99) og er forhindret fra å delta i samlingen i det nye lokalet. 

SLIK VAR DET: Interiør fra det gamle bakeriutsalget, med de fine gamle trepanelene og det sjakkrutete golvet. Foto på Østkantliv i 2009. (Foto: Tom Berby)
Hun har vært innom flere ganger siden starten, men er forhindret fra å delta i dag på gunn av en plagsom influensa, som riktignok nå er overvunnet. Men i hennes alder er det kanskje ikke nødvendig å utfordre skjebnen i utrengsmål.. 
Bak disken står så Susanna Nordby Forsman(19), datter av Ann-Christin, altså en representant for den fjerde generasjonen i bakeritradisjonen — hun er altfor opptatt til å delta i intervjuer og fotoseanser.
Men så historien: Det gamle bakeriet på Tøyen, altså den gamle bakeribygningen, er den eneste bygningen som overlevde byggingen av det nye, svære Tøyen-senteret på slutten av seksti-tallet. 

SLIK VAR DET2: Det gamle bakeriet sett utenfra, bilde tatt i 2009.. (Foto: Bjørn Bratten)
I fjor ble den gamle bygningen forlatt av familien Nordby som har drevet bakeri her siden 1908 og overtatt av Fontenehuset som holder til der nå. Til gjengjeld flyttet Søstrene Nordby inn i de lokalene som har stått tomme «oppe på torget» de siste fem åra, men hvor Nordby-familien drev storkjøkken og restaurant siden 60-tallet, med stor omsetning helt opp til midt på åtti-tallet.
De tre kvinnene som vi møter her i dag, har riktignok aldri bodd i det gamle bakeriet. Men Kari Solveigs mann, Karl Petter Nordby, som driver bakeriet som nå har flyttet til Bjørnerudveien, er født og oppvokst der. 
Karl Petter driver nå bakeriet sammen med sin sønn, Karl Petter...

1 kommentar: