fredag 15. mars 2013

Black Box Teater: Hate Radio


TEATERFESTIVAL: Et tilnærmet autentisk radiostudio er rigget opp når Black Box Teater viser forestillingen Hate Radio om folkemordet i Rwanda i forbindelse med den internasjonale teaterfestivalen på teatret i disse dager.. (Foto: Daniel Seiffert)

— Sterkt om språk som dreper,
skriver Aftenposten..

(Oppdatert lørdag 23.mars: Sterkt om språk som dreper, skriver Aftenpostens Therese Bjørneboe. Oslo Internasjonale Teaterfestival var bedre enn noen gang. Det handlet om språk og politisk manipulasjon, skriver Bjørneboe, som også mener det hadde styrket festivalen ytterligere om Milo Raus oppsetning av sitt omdiskuterte teaterprosjekt basert på Anders Behring Breiviks forsvarstale i retten hadde vært med..)

Hva får mennesker til å forsøke å utslette et helt folkeslag? Under folkemordet i Rwanda i 1994 ble radio og aviser brukt som redskap for å spre hatefull propaganda til befolkningen. 800 000 mennesker ble drept i løpet av 100 dager. 
I forbindelse med oppsetningen av forestillingen Hate Radio under Oslo Internasjonale Teaterfestival på Black Box Teater som åpnet torsdag denne uka, arrangerer Black Box og Internasjonale Reportere en konferanse om medienes rolle under folkemordet i Rwanda. Forestillingen vises på Black Box Teater fra onsdag til fredag i neste uke.    
Hate Radio er en pinlig korrekt gjengivelse av sendingene fra radiostasjonen RTLM, som spilte en avgjørende rolle under folkemordet, sier teatersjef på Black Box Teater, Jon Refsdal Moe, til Aftenposten. Han så forestillingen under Theatertreffen i Berlin i fjor og ble sterkt grepet.
— Radiovertene satt i studio og spilte opprørsmusikk og lot som de røykte hasj. Programmet besto av hatske oppfordringer til drap, noe som fikk mange til å delta, sier Refsdal Moe.
Regissøren av Hate Radio, Milo Rau fra Sveits, har tidligere iscenesatt Anders Behring Breiviks forsvarstale og jobber nå med en oppsetning om Pussy Riot i Moskva: Moscow Trials.
Andre forestillinger verdt å merke seg under denne teaterfestivalen, som tidligere ble kalt Marstrand-festivalen etter gatestumpen på Rodeløkka der teatret holder til, er Annie Dorsens A Piece of Work, som er en digital Shakespeare-forestilling der en skuespiller står og mater inn Shakespeares originaltekster i en datamaskin. Spilles på Black Box i kveld, fredag klokka 21.00.
Ivo Dimchevs P Project inviterer publikum til å skrive dikt, og også, om de vil, delta i forestillingen, motbetaling. Hvor langt vil publikum gå? Vist torsdag.
I Annie Dorsens Spoken Karaoke kan publikum prøve seg med snakke-karaoke, på alt fra Sokrates til Martin Luther King jr. Vises i morgen, lørdag klokka 21.00.
Matja Ferlins Sad Sam Lucky er en vakker, poetisk danseforestilling, en hyllest til den slovenske poeten og avantgarde-forfatteren Srecko Kosovel. Vises lørdag og søndag klokka 19.00.
_bb/

1 kommentar:

  1. Mye bra stoff, Bjørn, og jeg er spent på den nye lay-outen som kommer!

    Egil

    SvarSlett