lørdag 4. august 2012

Storbrann på Tøyen Torg — 92 eldre blir husløse

DRAMATISK:  De 92 beboerne i Hagegata 29 på Tøyen, de fleste av dem eldre og pleietrengende, er uten bolig etter brannen. Mandag startet arbeidet med å finne nye hjem til dem.. (Alle fotos/video: Terese Bratten, Østkantfilm)


Eldre og pleietrengende måtte tas ut med stigebil..


Hurtig reaksjon fra brannvesen og hjelpe-mannskaper kan ha bidratt til at det ikke ble tap av menneskeliv.  Men alle de 92 beboerne, de fleste eldre og pleietrengende, mistet hjemmene sine..


En person ble brakt ut på båre og 38 mennesker evakuert av politi og helsepersonell fra storblokka på Tøyen Torg, Hagegata 29, da det tok fyr i toppetasjen i 16-tida lørdag. Brannen kulminerte i 1730-tiden, og i 19-tida var brannen slokt. 
Hurtig reaksjon fra brannvesen og hjelpemannskaper kan være årsak til at det ikke gikk menneskeliv tapt under brannen. Østkantlivs reporter som var til stede i området i minuttene før flammene slo ut fra taket, observerte en brannbil utenfor blokka allerede på det tidspunkt. 
En buss fra Helse Sør-øst kom raskt til stede for å ta med personer som ble evakuert fra blokka. 
Fungerende bydelsdirektør Kerstin Berglund i Bydel Gamle Oslo sier til NTB at de evakuerte må bli på Aker Sykehus til i morgen. Da starter jakten med å finne nye boliger til dem.
— Vi har noen alternativer, så alle vil få et nytt sted å bo ganske raskt, sier Berglund.


HAGEFEST: TøyenHageKlubb, en grasrotaksjon som har gått over fem uker på Tøyen Torg som et ledd i den planlagte opprustningen av torget, hadde akkurat startet avslutningsfesten da brannen begynte.


Det bor 92 mennesker, de fleste av dem eldre mennesker, i den kommunale blokka, som har vært under oppussing i flere måneder. Bare de 38 som ble evakuert var hjemme da brannen startet.
Innsatsleder Brian Skotnes i Oslo Brannvesen sier til Dagbladet at brannen har ført til store skader i den øvre delen og at blokka i sin helhet nå ikke er beboelig. De evakuerte er kjørt til Aker Sykehus, men ingen er skadd.
Kerstin Berglund fra bydelen sier at det vil ta litt tid før man kan si noe om når blokka kan bli beboelig igjen.
Dette er pleietrengende mennesker som pr dags dato ikke har noe sted å bo, sier Skotnes.
Det skal være den store andelen eldre mennesker i blokka som er årsaken til det store oppbudet av politi, brann og helsemannskaper. Stigebil ble brukt i evakueringen av noen av beboerne fordi de ikke var i stand til å gå selv og mange ble også båret ut.
Brannen startet i de øverste etasjene i den seks etasjers bygningen. 
En  82 år gammel kvinne omkom i en tilsvarende brann i den samme blokka i mai 2008, skriver Aftenposten.


VOLDSOM: En voldsom røykutvikling fra den brennende blokka gjorde at brannen kunne ses fra store deler av byen.. 
Et team fra Østkantfilm, som er i ferd med å lage en dokumentarfilm om den planlagte opprustningen av Tøyen-senteret, tok de første bildene av brannen da de var i ferd med å filme barn som lekte i springvannetBrannen startet midt under avslutningsfesten for det fem uker lange grasrot-arrangementet TøyenHageKlubb, som er et ledd i opprustningen av Tøyen Torg.
— Arrangørene av festen var i ferd med å starte grillen da vi merket at det luktet svidd. Vi trodde først det var grillukt, men så så vi at røyken begynte å sive ut fra taket på nummer 29 og snart slo flammene ut fra taket, forteller fotograf Terese Bratten i Østkantfilm.
_bb/te..

1 kommentar: