tirsdag 14. august 2012

Høsten nærmer seg: Haydn på operaen..

OPERAEN: Høsten starter med et vokalt mesterverk av Joseph Haydn. En fest fra ende til annen, skriver Aftenposten.. (Foto: Erik Berg)

 Sturm und Drang i Bjørvika..

Oppdatert mandag 20.august: Den øde øya er en god, gammeldags komedie, men også et eksperiment på operaens hovedscene, skriver Aftenpostens anmelder Ida Habbestad om høstens første opera-premiere, i regi av Hilde Andersen
Det vesle verket er en forsiktig inngang til sesongen, og i formatet kanskje ikke noen pangstart. Men oppsettet er ikke desto mindre lovende. Det gir en sjanse til å tenke hakket enklere om opera, og dermed også mer eksperimentelt, skriver Aftenposten under tittelen En fest fra ende til annen..

Joseph Haydn er ikke mest kjent som operakomponist, men blant de 24 operaene han fullførte, finnes en rekke vokale mesterverk. Så også Den øde øya (L’isola disabitata), komponert i 1779, som starter høsten på operaen.. 
Fram til i dag er det ouverturen som har vært mest kjent, og den regnes som et prakteksempel på Sturm und Drang-epoken på slutten av 1700-tallet.

 CONSTANZA:  
Ingeborg Gillebo 
synger hovedrollen 
på lørdagens 
sesongåpning 
på operaen..Den øde øya er en sjarmerende og leken opera om søstrene Costanza og Silvia, som i 13 år har levd på en ubebodd øy etter et stormfullt forlis. Costanzas mann, Gernando, og hans kompanjong kommer nå tilbake for å lete etter Gernandos kone. Silvia, som aldri før har sett en mann, blir revet med av de ukjente følelsene som vokser fram i henne.
Operaens prisbelønte scenograf John Kristian Alsaker forvandler hovedsalens forscene om til en tropisk øy, og sammen med regissør Hilde Andersen har han plassert Haydns lille operajuvel i dagens tidskoloritt. Ingeborg Gillebo, Amalie Aldenheim, Kevin Greenlaw og Simon Bode synger de fire rollene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar