torsdag 3. mai 2012

Verdensrekord for Skrik: 687 mill. kr..!

VERDENS- REKORD: Petter Olsens Skrik-utgave, fra 1895, satte ny verdensrekord for kunstverk omsatt på auksjon da det ble solgt hos Sotheby's i New York i natt. Utgaven vi trykker her tilhører Munchmuseet og er fra 1893..
 
— Jeg er fornøyd, sa Olsen


— Jeg er fornøyd, var alt den steinrike norske rederarvingen Petter Olsen hadde å si på pressekonferansen hos auksjonshuset Sotheby's i New York i natt. 
Da var hans mest kostbare eiendom, Edvard Munchs Skrik, nettopp blitt solgt som det dyreste kunstverket som noen gang er omsatt på en auksjon.  
Budrunden tok 12 minutter, mens de andre 14 kunstverkene som ble omsatt i natt var solgt på bare et par minutter. Et av de andre Munch-verkene ble ikke solgt i det hele tatt. 
Sotheby's i New York hadde ventet å få minst 80 millioner dollar, eller 460 millioner norske kroner, for Skrik, men etter noen nervepirrende runder gikk det for svimlende 107 millioner dollar. Når man tar med kommisjonen til auksjonshuset blir den endelige summen 119,5 millioner dollar, tilsvarende 687 millioner kroner. 
Et verk av Pablo Picasso holdt den tidligere auksjonsrekorden. Hans Nude, Green Leaves and Bust ble solgt for 106,5 millioner dollar, inkludert kommisjon, i 2010. Kjøperen av Munchs mesterverk er forventet å forbli anonym.  Petter Olsen skal bruke pengene til å bygge et Munch-museum på sin eiendom i Hvitsten.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar