tirsdag 17. april 2012

TV-serie: Borgen (Da.)

VELSPILT: Statsminister Birgitte Nyborg, fortsatt velspilt av skuespilleren Sidse Babett Knudsen, stadig et svært troverdig, og nesten gripende, omdreiningspunkt i den danske politiske dramahistorien Borgen.. (Foto: Danmarks Radio) 

Høy kvalitet på Nye Borgen

"Dette er foreløpig noe av det beste vi har sett i en nordisk TV-serie. Etter de siste årenes suksesser, ikke minst fra de bløde sanddyner der i sør, sier det ikke lite.."

NRK1: Borgen (Da.)
Produksjon: Danmarks Radio/Nordvisjonen
Manus: Adam Price
Med Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Pilou Asbæk

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

(Oppdatert 1.januar og 20.februar 2013: Sesong 3 av Borgen startet på dansk TV 1.januar. Blodfansen melder om at store ting skjedde allerede i første episode. Premiere på NRK1 mandag 25.februar..)

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Spenningsnivået, eller i hvert fall temperaturen i beretningen, er økt betydelig i den danske dramaserien Borgen i starten på sesong to som hadde premiere i går. Starten var svært dramatisk, med Taliban-angrep på den leiren i Afghanistan som statsminister Birgitte Nyborg, fortsatt spilt av Sidse Babett Knudsen, er innom på sin visitt hos de danske soldatene, tett fulgt av pressen, med den dyktige kvinnelige Express-journalisten Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) i spissen.
Statsminister Nyborg blir straks evakuert ut av området, og ved ankomst til København blir det klart at fem danske soldater er drept i angrepet. Dagen etterpå blir ytterligere tre danske soldater drept i den samme offensiven i Helmand-provinsen. Dermed eksploderer danske medier i spekulasjoner omkring regjeringen og statsministeren og hennes faste beslutning om å trekke ut de danske soldatene fra Afghanistan. 

JOURNALISTEN: Det andre omdreiningspunktet i Borgen-serien, journalisten Katrine Fønsmark, spilt av Birgitte Hjort Sørensen, med stadig større trøkk og innlevelse.. (Foto: Danmarks Radio)

Etter det som skjer i Afghanistan er Birgitte Nyborg enda mer fast oppsatt på tilbaketrekningen. Men så får hun besøk på sitt kontor av en gruppe representanter for internasjonale hjelpeorganisasjoner, der en afghansk kvinne forteller om hvordan situasjonen for kvinnene er blitt bedret etter Talibans fall på tidlig 2000-tall og de vestlige soldatenes bidrag. Dermed snur statsministeren og går inn for en helt annen strategi, nemlig å satse på flere ressurser og bedre materiell for å støtte jobben de danske soldatene gjør i Afghanistan. 
Parallellt med beretningen om statsministerens kvaler har det andre ankerpunktet i beretningen, journalisten Katrine, store problemer med å få hull på sin historie om en av de døde soldatene, som hun møtte før han døde. Hennes planer om å be om å få trykke i avisa guttens siste hilsen til sine etterlatte synes å gå i vasken når guttens far viser seg å være helt forsteinet, knapt til å snakke med, i sorgen etter sønnens død. 
Men etter hvert som det politiske spillet utvikler seg rundt statsministeren faller brikkene på plass til Katrines fordel, og hun får sitt journalistiske scoop. Alt dette høres kanskje ikke veldig originalt ut, det er jo slett ikke første gang Afghanistan dukker opp i nordiske TV-drama-serier, og de har en tendens til å kretse rundt de samme konflikter. 
Men denne historien, skrevet av Adam Price, lykkes med det kunststykke både å servere en relativt troverdig politisk historie, samtidig som karakterene i beretningen, og deres konflikter, følelsesmessige problemer, både offentlig og privat, også står til troende. 
De to kvinnerollene, de viktigste figurene i historien, blir bare bedre og bedre, både fordi rollene er bedre skrevet enn sist, og kanskje også fordi skuespillerne er blitt varme i trøya. Dette er foreløpig noe av det beste vi har sett i en nordisk TV-serie, og etter de siste årenes suksesser, ikke minst fra de bløde sanddyner der i sør, sier det ikke lite..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar