mandag 12. mars 2012

Black Box Teater på Deichmanske

(Foto: L. Bernaerts)

LEVENDE BØKER: Tida har falt i søvn i ettermiddagssola..


Et bibliotek av levende bøker..

 

Ray Bradburys science fiction-roman Fahrenheit 451 har inspirert til forestillingen Time has fallen asleep in the afternoon sunshineDeichmanske Bibliotek på Grünerløkka.


Teatret beveger seg over i lesernes verden og Black Box Teater i Marstrandgata på Grünerløkka er som vanlig helt der oppe i front. I en ny forestilling, hvis forestilling er det rette ordet, skrevet av Mette Edvardsen, gjør teatret et helt nytt grep.
I Time has fallen asleep in the afternoon sunshine vil en gruppe utøvere lære seg en bok utenat. Sammen danner de en forsamling av levende bøker. Forestillingen utspiller seg på Deichmanskes bibliotek på Grünerløkka med premiere 23.mars klokka 11.00-16.00 og de to påfølgende dager fra klokka 12.00 til klokka 16.00.
Bøkene tilbringer sin tid i et bibliotek, sitter i stoler, går omkring, snakker sammen, ser ut av vinduet, leser i (papir)bøker fra hyllene, klare til å bli konsultert av en besøkende. 
Bibliotekets besøkende velger en bok de vil lese, og boken tar leseren sin med til en plass eller et sted i biblioteket, i kafeen, eller en spasertur ute, mens de resiterer sitt innhold (eller mulige tolkninger).
Ideen til dette biblioteket av levende bøker kommer fra science-fiction romanen Fahrenheit 451 (Ray Bradbury, 1953). Det er en framtidsvisjon over et samfunn der bøker er forbudt fordi de ansees som farlige, et samfunn hvor lykke skal oppnås i fravær av kunnskap og kritisk tenkning. 
Tallet 451 viser til temperaturen når papir begynner å brenne. Ettersom bøker er forbudt i dette samfunnet, oppstår en undergrunnsbevegelse av mennesker som lærer seg bøker utenat for å kunne bevare disse for fremtiden.
Bradburys roman ble filmet i 1966 i en svært bra film av Francois Truffaut med Oskar Werner og Julie Christie i hovedrollene.
Boktitlene som skal leses er som følger:
Pianolærerinnen av Elfriede Jelinek.
Elskeren av Marguerite Duras.
Sataniske Vers av Salman Rushdie.
Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten av Kjell Askildsen.
Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S. Thompson.
Bartleby, the scrivener av Herman Melville.

_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar