søndag 27. november 2011

Vannreservoar blir kunstinstallasjon

SKULPTURPARKEN: Den amerikanske kunstneren James Turrell planlegger den største kunstinstallasjonen i det som skal bli Ekeberg skulpturpark - en lysinstallasjon i det gamle vannreservoaret.. (Faksimile: Aftenposten)

— En døråpner til en annen verden

Den amerikanske kunstneren James Turrell skal lage det han kaller lysrom i to store underjordiske vannmagasiner som en gang var del av Oslos vannforsyning i Ekbergåsen. Oppdraget kommer fra det faglige kunstutvalget som ble oppnevnt etter vedtaket i bystyret i august om opprettelsen av Ekeberg skulpturpark.
— Det blir som en døråpner til en annen verden, sier Turrell til Aftenposten. Han har vært i Oslo denne uka for å planlegge det som skal bli den største installasjonen i skulpturparken.
— Her blir det rene lysrom. Så kommer observatoriet under dammen der du får se himmelrommet, forklarer Turrell.
Han er en av verdens mest kjente på sitt felt, lysinstallasjoner, og lager dem både i museer og bygninger. På Ekeberg skal han altså gjøre det inne i fjellet i en park.
— Jeg liker å ta kunsten ut i naturlige omgivelser. Det pleier å være motsatt, vi kommer fra naturen og inn i museene med kunsten, sier Turrell.
Han innrømmer at prosjektet er vanskelig å forklare.
— Jeg tror lyset i rommene oppleves som noe du kan berøre. Vanligvis bruker vi lys til å belyse ting, min hensikt er å se på lyset som en ting. Heller enn å bruke lyset til å avsløre noe annet, prøver jeg å avsløre lyset selv, sier James Turrell til Aftenposten.
_bb/

1 kommentar: